Прогрес

Розроблено пристрій для самостійної діагностики раку

У Канаді інженери університетів Макмастера і Брока створили пристрій для виявлення раку, який працює на зразок моніторів, які використовують діабетики для визначення рівня цукру в крові. Про це пише Science Daily.

«Прототип був розроблений для відстеження простатичних специфічних антигенів (PGA), але технологію можна адаптувати і для вимірювання інших маркерів, будь то рак або інші хронічні захворювання», — пояснюють автори пристрою.

На думку вчених, можливість отримувати таку інформацію на дому значно полегшила б життя пацієнтів і забезпечила б лікарів точною та актуальною інформацією про перебіг терапії і стан здоров’я хворих — без зайвих витрат для системи охорони здоров’я і самого пацієнта.

«Це ще один крок до справжньої персоналізованої медицини, — сказала Лейла Солеймані, біоінженер і один з керівників проекту. — Ми відходимо від централізованого, лабораторного обладнання для такого роду тестів. Він зробить моніторинг набагато доступнішим і скоротить кількість необхідних відвідувань пацієнтом лікарні для здачі крові».

Однак винахід повинен пройти масштабніші випробування і отримати дозвіл від регулюючих органів для його масового випуску, уточнюють розробники.

Нагадаємо, раніше був знайдений механізм, що справляється з особливо небезпечним раком. Також повідомлялося, що була названа часта причина передчасної смерті і розвитку раку.