Аналітика

S&P погіршило кредитний рейтинг Білорусі

Міжнародне рейтингове агентство Standard and Poor’s (S&P) змінило прогноз довгострокового суверенного кредитного рейтингу Білорусі на негативний зі стабільного. Про це повідомляє ТАСС з посиланням на дані агентства.

S&P водночас підтвердило короткостроковий і довгостроковий кредитний рейтинг Білорусі «В/В».

Негативний прогноз «відображає зростання ризиків для фінансової стабільності банківської системи» Білорусі, пояснює рейтингове агентство. Воно відзначає також «прискорення обміну населенням заощаджень на іноземну валюту і вилучення коштів з дебетових вкладів протягом серпня», після президентських виборів.

З точки зору S&P, «при песимістичному сценарії розвитку подій це може привести до виснаження валютних резервів центробанку Білорусі і створити ризики для здатності уряду виконувати свої зобов’язання».

За оцінкою агентства, з перших чисел серпня валові резерви республіки скоротилися на $1,4 млрд, до показника, еквівалентного забезпеченню імпорту валютними резервами протягом 2,6 місяця.

S&P вказує також на «зростання невизначеності» в Білорусі, який може відбитися на економічному зростанні республіки і її доступі до позикових коштів на зовнішньому ринку «протягом наступних 12-18 місяців».

Агентство визнає, що могло знизити рейтинги Білорусі, якби вона не отримала кредитні лінії від Росії і Китаю.

Раніше повідомлялося, що в ході торгів на Білоруській валютно-фондовій біржі білоруський рубль впав до рекордного мінімуму — $/2,675 руб.

Нагадаємо, Національний банк Білорусі припинив видачу короткострокових кредитів рефінансування комерційним банкам на умовах овернайт в спробі таким чином перешкодити девальвації білоруського рубля.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net