Соціум

Ще три українські продукти отримали захищені географічні зазначення

В Україні гуцульська коров’яча бринза, гуцульська овеча бринза і мелітопольська черешня отримали статус продукту із захищеним географічним зазначенням (ГЗ), а ще низка найменувань очікує реєстрації. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

«У 2019 році було визначено 10 українських продуктів із захищеними назвами, процедуру реєстрації яких здійснить проект ЄС «Географічні зазначення в Україні», який фінансується Європейським Союзом. Проте у підсумку їхня кількість може змінитися», — заявила нацексперт з питань створення Доріг вина і смаку проекту ЄС «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» Валерія Бондаренко.

Поштовхом для розширення переліку продуктів зі статусом захищеного географічного зазначення стало створення пілотного проекту з підтримки еногастротуризму в Українській Бессарабії.

«Зараз іде робота над розробкою специфікацій ще двох найменувань — баранина Фрумушики і Бессарабський горіх. Це продукція учасників першого еногастротуристичного продукту України «Дороги вина і смаку Української Бессарабії», — додала експерт.

Крім того, готуються до реєстрації такі продукти: херсонський кавун, карпатський мед, вина Закарпаття. В середньому процедура реєстрації займає від 12 місяців.

Раніше повідомлялося, Україна не буде виготовляти коньяк. Робота зі створення і впровадження нового терміна для позначення напою вже почалася. З 2026 року виробники повністю відмовляться від старої назви.

Нагадаємо, відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС Україна взяла на себе зобов’язання з 2026 роки відмовитися від використання захищеного географічного зазначення «коньяк» для продукту вітчизняного виробництва. Замість терміна «коньяк України» буде вживатися інша назва.