Прогрес

Щеплені в дитинстві вакциною MMR легше переносять COVID — вчені

Вчені виявили, що люди, яким в дитинстві робили щеплення MMR проти кору, паротиту та краснухи, легше переносять коронавірус. Результати дослідження були опубліковані в журналі mBio.

MMR — комбінована вакцина проти кору, епідемічного паротиту та краснухи є сумішшю ослаблених вірусів трьох захворювань.

Вчені зі США спільно з турецькими колегами вивчили зв’язок між антитілами, сформованими вакциною MMR, і особливостями протікання COVID-19.

У дослідженні брали участь 80 осіб, які перенесли COVID-19. Їх розділили на дві групи.

До групи MMRII об’єднали 50 громадян США, у яких були виявлені антитіла від вакцини MMR II. До контрольної групи увійшли 30 осіб, яким не робили в дитинстві щеплення MMR і які не мали антитіл після перенесених кору, епідемічного паротиту або краснухи.

Виявилося, що у щеплених MMR II виявилася значна зворотна кореляцію між титрами IgG епідемічного паротиту та тяжкістю COVID-19.

У той же час, зв’язку між титрами кору або краснухи і тяжкістю коронавірусної інфекції в групі MMR II дослідники не виявили.

На думку авторів дослідження, теоретично вакцина MMR може захистити від ускладнень при коронавірусі. Отримані дані також можуть пояснити, чому у дітей набагато нижчий рівень захворюваності на COVID-19, ніж у дорослих.

Раніше повідомлялося, що через карантинні обмеження по всьому світу різко зросла захворюваність на кір.