Прогрес

Що може стати сигналом про ризик передчасної смерті

Науковці рекомендують слідкувати за рівнем власних лімфоцитів, завдяки яким організм здатен боротися із хворобами.

Данські вчені провели аналіз медичних даних більш ніж 100 тисяч своїх співгромадян, щоб зрозуміти, які причини можуть спровокувати ранній відхід з життя. Результати дослідження дозволяють судити про ризик передчасної смерті, інформує Ukr.Media.

Згідно з даними, отриманими в дослідженні данських вчених, яке опубліковано у виданні Canadian Medical Association Journal, зменшення кількості лімфоцитів в крові, що відповідають за захист нашого організму від різних захворювань, говорить про ризик передчасної смерті.

Головні клітини імунної системи відіграють надзвичайно важливу роль в організмі: крім захисної функції, вони допомагають нам відновлюватися після інфекцій. Існує три типи лімфоцитів: NK-лімфоцити, які відповідають на очищення організму від інфікованих і ракових клітин; T-лімфоцити, що усувають різні аномалії на клітинному рівні та беруть участь спільно з B-лімфоцитами в передачі сигнальних білків. Зменшення кількості будь-якого з трьох типів клітин може негативно позначитися на імунній системі, надавши вірусам і бактеріям свободу.

Зазвичай важливість відстеження рівня лімфоцитів в крові недооцінюється, адже лімфопенія або лімфоцитопенія (недолік білих клітин крові та лімфатичної рідини) свідчить про наявність в організмі людини хвороби.

В ході експерименту вчені провели аналіз рівня лімфоцитів в крові у 108 135 данців у віці старше 20 років. За час багаторічного дослідження померло близько 10 372 осіб, що дозволило лікарям встановити взаємозв’язок нестачі лімфоцитів зі збільшеним у 2,8 раза ризику смерті від і хронічних респіраторних захворювань, раку і проблем з серцем. У загальному цілому, знижений рівень лімфоцитів показав збільшення смертності в 1,6 раза від будь-якої причини.

Самі дослідники пояснюють отримані дані тим, що зниження рівня лімфоцитів безпосередньо пов’язано з неможливістю організму боротися за своє виживання в повну силу.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net