Men's & Women's

Що таке «комплекс попелюшки» і звідки він береться у жінок

Забагато вірити в дива і повітряні замки — не здорово.

Чи не кожна дівчинка у дитинстві мріяли зустріти свого казкового принца і жити в казці. Принц обов’язково мав би бути добрим, красивим, багатими і з білим конем. Він увірвався б у її життя і відвіз в далеке королівство, де немає надокучливих батьків, ненависних вчителів і важкої роботи. Але роки йдуть, дівчата виростають, зустрічаються з реальним світом і живими людьми. Речі, що здавалися мрією в 13 років, стають дивними у 20. І не потрібна вже казка, коли ви самі вирішуєте, як і з ким проводити свій час. І тільки попелюшка — розумниця і красуня — залишається вдома віч-на-віч з важкою роботою, адже її принц за нею так і не приїхав, інформує Ukr.Media.

Комплекс попелюшки — це стан, коли жінка у зрілому віці продовжує жити дитячими мріями про казкове життя і відмовляється приймати реальність. Цей термін був вперше введений Колетт Даулінг у її книзі «Комплекс попелюшки» в 1990 році. Даулінг визначила комплекс попелюшки як «страх незалежності». На її думку, в основі комплексу попелюшки лежить підсвідоме бажання жінки передати відповідальність за своє життя і благополуччя в чужі руки. Попелюшки не живуть сьогоденням, для них краще життя — десь там, далеко. Одного разу вищі сили побачать їх старання і влаштують їм рятівне казкове диво. Дивом може бути що завгодно, але дівчатка, які зростають у традиційних сім’ях, найчастіше бачать своє визволення у прекрасному принці з повним набором вже відомих їм якостей. «Комплекс попелюшки — це ціла система відносин і страхів, які утримують жінок в тіні і заважають їм повною мірою реалізувати свій розум і творчі здібності, — пише Даулінг. — Схожі на попелюшку сучасні жінки все ще чекають, що з’явиться чоловік, який змінить їхнє життя».

Чим небезпечний комплекс попелюшки?

Не відомо, чи мрія попелюшки взагалі здійсниться, але дівчина все одно буде в очікуванні, навіть знаючи про це.
Все, що не відповідає мрії — навіть нездійсненній — не гідне попелюшки, а тому безжально викреслено з її життя. Це стосується навіть близьких людей і партнерів, адже вони ніколи не зрівняються з «обранцем» її фантазій.
Попелюшка не бачить справжньої причини своїх невдач і самотності. У своєму складному житті вона звинувачує весь світ.
Віра в диво стає виправданням пасивної життєвої позиції. Попелюшка буде терпіти все, що її не влаштовує і чекати, коли все само собою зміниться, замість того, щоб змінювати своє життя самостійно.
Попелюшки — звиклі до важкої роботи й чекають винагороди — залишаючись незадоволеними життям та оточуючими їх людьми. Невідповідність мрії реальному життю погано позначається на психічному благополуччі попелюшки і призводить до неврозів, депресії та різного роду залежностей (від їжі до алкоголю чи навіть наркотиків).

Як формується комплекс попелюшки?

Комплекс попелюшки формується у дівчаток, яким з дитинства вселяють, що все хороше в житті потрібно заслужити: наполегливою працею, покірністю, стражданнями й терпінням. Дитячі психологи наполегливо не рекомендують батькам вдаватися до таких маніпуляцій. Дитина, яка вихована в таких умовах, виконує будь-які прохання не з особистих міркувань, а через страх втратити любов батьків. Такі діти виростають з упевненістю в тому, що любити їх можна тільки за їх справи, що зовсім не сприяє формуванню самодостатності. У традиційному патріархальному суспільстві до комплексу попелюшки схильні більшість жінок, адже в основі їхнього виховання лежить посилання «будь терплячою і чекай свого принца». Велику роль у формуванні у жінки комплексу попелюшки грає популярна культура: книги, фільми та серіали. Історія про тиху скромну трудягу, яка раптом зустрічає того самого єдиного і знаходить своє щастя, є, мабуть, однією з найбільш популярних і часто висвітлюється в мас-медіа. Ось і дівчатка чекають принців, будують повітряні замки, поки реальне життя проходить повз.

Що ж робити?

Жінки з комплексом попелюшки зовсім не вміють відрізняти свої реальні бажання і цілі від тих, що вони придумали для себе в дитинстві. Тому їм необхідно сформувати причинно-наслідковий зв’язок між своїми діями і досягненням мрії. Попелюшкам слід навчитися приймати себе, підтримувати власну самооцінку, розпізнавати свої справжні почуття і бажання. Їм треба перестати шукати підтримку в оточуючих і чекати від них схвалення. Важливо тренувати усвідомленість та жити тут і зараз. Краще приймати світ таким, яким він є, тоді реальність стане цікавішою за будь-яку казку.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net