Світ

Швеція збільшить військовий бюджет на 40%

У Швеції уряд запропонував збільшити військовий бюджет на 2021-2025 роки на 40%. Про це заявив глава Міноборони Швеції Петер Хультквіст, повідомляє Associated press (AP).

Крок викликаний «поступовим погіршенням» регіональної безпеки і «наслідками дій Росії», каже міністр.

«Це стане найзначнішим нарощуванням оборонних можливостей країни за останні 70 років. Не можна відкидати можливість збройної атаки на Швецію», — підкреслив Хультквіст.

Як уточнять видання, для прийняття плану збільшення оборонного бюджету потрібно його схвалення шведським парламентом, проте про дату голосування поки що не повідомлялося. План передбачає виділення додаткових $3,1 млрд; зараз на оборонний бюджет Швеції припадає 1,1% ВВП.

Нагадаємо, раніше Норвегія звинуватила Росію в кібератаці на свій парламент. За серпневою кібератакою на норвезький парламент стоїть РФ, стверджують у Норвегії і говорять, що інцидент торкнувся «найважливішого демократичного інституту».

Також повідомлялося, що Болгарія вислала російських дипломатів, звинувативши їх у шпигунстві. Із 2016 року двоє росіян вели розвідувальну діяльність, з’ясовували плани модернізації болгарської армії і її техпридатність, кажуть у прокуратурі.