ГоловнеПолітика

Синод Кіпрської церкви визнав автокефалію ПЦУ

Синод Православної церкви Кіпру схвалив рішення про визнання автокефалії Православної церкви України (ПЦУ). Рішення було підтримано більшістю голосів, повідомляється на сайті Православної церкви Кіпру.

«Священний Синод церкви Кіпру на засіданнях 23 і 25 листопада 2020 року детально обговорив українське церковне питання і проблемну ситуацію, що виникла з поминанням блаженнішим архієпископом Кіпрським Хризостомом Епіфанія як предстоятеля церкви України, і вирішив не виступати проти цього рішення його блаженства», — йдеться в повідомленні.

Водночас Священний Синод «очікує широкого обговорення зі спільною участю для подолання нинішньої кризи, яка загрожує розколом Церкви Христової».

«Митрополит Кіккський Никифор (ключовий ієрарх з промосковської опозиції визнанню ПЦУ) заявив після засідання, що рішення про визнання ПЦУ було прийнято 10 голосами проти 7», — написав архієпископ ПЦУ Євстратій (Зоря) на своїй сторінці у Facebook.

Раніше в жовтні стало відомо, що предстоятель Православної церкви Кіпру архієпископ Хризостом II під час божественної літургії вперше згадав у Диптиху ім’я митрополита Епіфанія як предстоятеля автокефальної Православної церкви України.

Таким чином Кіпрська церква стала четвертою, яка визнала ПЦУ, після Вселенського патріархату, Елладської та Олександрійської церков.