Аналітика

SIPRI: У світі стало менше ядерних боєголовок

Кількість ядерної зброї зменшилася за рахунок утилізації старих зразків. При цьому потужність наявних боєголовок зросла.

У світі зменшилася кількість ядерних боєголовок, але країни продовжують модернізувати ядерні арсенали. Про це сказано у звіті Стокгольмського міжнародного інституту досліджень проблем миру (SIPRI).

Дев’ять ядерних держав — США, Росія, Великобританія, Франція, Китай, Індія, Пакистан, Ізраїль і Північна Корея — на початок 2020 року разом володіли 13 400 одиницями ядерного озброєння, що на 465 одиниць менше, ніж в минулому році.

В інституті говорять, що таке зниження значною мірою було пов’язане з утилізацією застарілого ядерного арсеналу Росією і США, які разом до сих пір мають більше 90% світової ядерної зброї. Так, кількість ядерних боєголовок в США знизилася на 385, а в Росії — на 125.

При цьому в Росії і США реалізуються масштабні і дорогі програми щодо заміни і модернізації своїх ядерних боєголовок, систем доставки ракет і літаків, а також об’єктів з виробництва ядерної зброї. Обидві країни відвели нові або розширені ролі ядерної зброї у своїх військових планах і доктринах, що знаменує істотну зміну тенденції після холодної війни до поступової маргіналізації ядерної зброї.

Відзначається також, що ядерні арсенали інших семи держав значно менші, але всі ці країни або розробляють, або впроваджують нові системи озброєнь, або оголосили про свій намір зробити це.

Так, Китай вперше розробляє так звану ядерну тріаду, що складається з нових ракет наземного і морського базування і літаків з ядерною зброєю. Індія і Пакистан поступово нарощують кількість і різноманітність своїх ядерних сил, а Північна Корея приділяє пріоритетну увагу своїй військовій ядерній програмі як центральному елементу стратегії національної безпеки.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net