Прогрес

Скільки триватиме ваше життя на різних планетах Сонячної системи

Вчені давно збирають відомості про те, чи можливе життя на Марсі та інших планетах, крім Землі. І ось що зараз стало відомо, що станеться з вашим тілом на різних об’єктах Сонячної системи.

Ілон Маск таки відправив на МКС перших астронавтів і незабаром погрожує підкорити Марс на споруджуваному зараз Starship. Цілком можливо, перший політ до Червоної планети відбудеться вже в найближчі кілька років, інформує Ukr.Media.

Однак колонізувати інші небесні тіла, як мріє Ілон, буде нелегко, адже умови на них, м’яко кажучи, не найкомфортніші.

Про те, скільки людина зможе провести часу на різних планетах або навіть зірках, детально розповідав астрофізик Ніл Деграсс Тайсон.

Зараз, коли інтерес до теми космосу особливо високий, саме час згадати це інтерв’ю.

Сонце

Очевидно, що сонце просто миттєво спалить вас, адже температура його поверхні + 5 499 °C. Взагалі, у Сонця, природно, немає поверхні — так називають його частину між ядром і короною. Ви просто випаруєтеся там безслідно.

Але миттєво — поняття розтяжне. Фізик Рендалл Манро, колишній співробітник NASA, вважає, що якщо вас телепортувати на Сонце на одну наносекунду (мільярдна частка секунди), а потім повернути назад, то ви вцілієте. Ваша шкіра отримає тепла на 5 порядків менше, ніж від секундного дотику до бутанового пальника, тобто ви навіть нічого не помітите.

Але от якщо вас телепортувати трохи ближче до ядра, де температура досягає +14 999 727 °C, — ви випарується за одну фемтосекунду (одна мільйонна наносекунди, або одна квадрильйона секунда).

Середній час життя: 10-1⁵ секунди.

Меркурій

День на Меркурії триває 59 земних днів, а рік — 88. У планети практично немає атмосфери, так що небо там завжди чорне, а Сонце виглядає у два з половиною рази більше, ніж ми бачимо його з Землі, та й по небосхилу воно рухається дуже дивно.

Денна сторона Меркурія розжарюється до + 427 °C, а нічна охолоджується до -180 °C.

Але якщо ви опинитеся десь на кордоні між ними (так званому Термінаторі), то цілком зможете вижити — поки зумієте обходитися без кисню.

На поверхні Меркурія майже вакуум, тому ваші легені, якщо в них буде залишатися повітря, швидше за все, луснуть, тіло почне розпухати, а кров — закипати. Секунд за 10-15 ви втратите свідомість від нестачі кисню, а через 1-2 хвилини помрете, не приходячи до тями. Вас вб’є проста гіпоксія.

Середній час життя: 2 хвилини.

Венера

На Венері майже така ж сила тяжіння, як на Землі, але там набагато щільніша атмосфера з вуглекислого газу. Повітря настільки густе, що в ньому важко поворухнутися — як в Тихому океані на глибині 914 метрів. День на Венері триває 116 земних діб, але атмосфера погано пропускає сонячне світло, і на поверхні дуже темно.

Парниковий ефект розжарює планету до +465 °C, що викликає постійні дощі з сірчаної кислоти, які біля поверхні перетворюються в тумани теж з сірчаної кислоти.

Так що, опинившись на Венері, ви негайно будете розчавлені атмосферою і спалені спекою та сірчаною кислотою.

Середній час життя: менше 1 секунди.

Земля

В основному нешкідлива.

Час життя: від декількох секунд або хвилин (якщо ви опинитеся поруч з агресивними хижаками, вороже налаштованими людьми, над світовим океаном, в кратері вулкана або на високогір’ї в розрідженій атмосфері) до 122 років (офіційний рекорд довгожительства, поставлений француженкою Жанною Кальман).

Марс

На Марсі досить холодно — від -60 до +20 °C, але при цьому дуже розріджена атмосфера. Атмосфера Марса, що складається в основному з вуглекислого газу, а також азоту і аргону, так що низька температура буде відчуватися не так сильно, як на Землі. Дихати там, природно, нічим.

Ви проживете на Марсі стільки, скільки зможете протриматися без кисню. Якщо ж ви завбачливо захопили з собою балон повітря, то вас вб’є низький атмосферний тиск (за кілька хвилин), холод (за кілька годин), марсіанський пил, що пошкоджує легені (за кілька тижнів), або радіація (за кілька місяців).

Середній час життя: 2 хвилини.

Юпітер

Юпітер — газовий гігант, і він не має поверхні, щоб приземлитися. Якщо ви будете падати на нього з великої висоти, вас, швидше за все, вб’є дуже сильна радіація ще до наближення до атмосфери планети.

Якщо ви це пережили і дісталися до верхніх шарів атмосфери, то пронесетеся крізь них на швидкості 180 000 км/год (оскільки на Юпітері гравітація набагато сильніше Земної, падати ви будете швидше). Приблизно на висоті 250 кілометрів ви досягнете аміачних хмар і відчуєте температуру -150 °C і сильний вітер — урагани у водневій атмосфері Юпітера досягають швидкості 482 км/год. Тиск тут вже достатній, щоб убити.

Якщо і це на вас не подіє, то через 12 годин безперервного падіння ви опинитеся в нижніх шарах атмосфери, де панує непроглядний морок, тиск в 2 000 000 разів перевищує земний, а температура вище, ніж на поверхні Сонця. Тут вже нічого вас не врятує.

Середній час життя: менше 1 секунди.

Сатурн

Все, сказане про Юпітер, підходить і для інших газових гігантів. Сатурн не виняток, і, якщо ви впадете в його атмосферу, вас розчавить жахливим тиском і знищить високою температурою.

Середній час життя: менше 1 секунди.

Уран

Ще один газовий гігант. Тиск, температура і радіація додаються.

Середній час життя: менше 1 секунди.

Нептун

Попри те що Нептун зветься крижаним гігантом, в надрах його воднево-метанової атмосфери температура досягає +476,85 °C. І там дуже високий тиск. Так що на цій планеті з вами трапиться те ж саме, що і на Юпітері.

Середній час життя: менше 1 секунди.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net