Світ

Складено рейтинг природних катаклізмів 2019 року

Минулий рік став одним із найбільш неспокійних у світі стосовно природних катаклізмів.

У 2019 році в світі відбулося 15 природних катастроф, збитки від кожної з яких перевищують $1 млрд. Про це пише південноафриканська радіокомпанія SABC із посиланням на підрахунки гуманітарної організації Christian aid, що надає сприяння постраждалим від стихійних лих.

Найбільших збитків завдали лісові пожежі у жовтні-листопаді в американській штаті Каліфорнія — $25 млрд.

На другій позиції із втратами в розмірі $15 млрд виявився тайфун Хагібіс, що накрив у жовтні Японію. Однак якщо сюди додати розміри збитку, нанесеного цій країні у вересні тайфуном Факсай, то сума досягне $24 млрд.

На третій позиції за розміром збитків — $12,5 млрд — повінь на Середньому Заході США з березня по червень, на четвертій сходинці з розмірами шкоди в $12 млрд розмістився Китай, який постраждав від повеней у червні-серпні. Першу п’ятірку з $11,4 млрд замикає ураган Доріан, що накрив у вересні Північну Америку. Повені в червні-жовтні на півночі Індії призвели до збитків у $10 млрд, збитків на таку ж суму завдав у серпні тайфун Лекіма Китаю.

Збитки Ірану від повеней у березні-червні оцінюються у $8,3 млрд. Тропічний шторм Імельда, що накрив американський штат Техас у вересні, призвів до збитків у розмірі $8 млрд. Травневий циклон Фані заподіяв Індії та Бангладешу збитків на $8,1 млрд.

Найбільше число загиблих у результаті стихійного лиха в 2019 році відзначено на півночі Індії у результаті повеней: там зареєстровано 1,9 тис. жертв.

Для Африки найбільш руйнівним став тропічний циклон Ідай, який із 4 по 21 березня двічі пронісся над територією Мозамбіку, Мадагаскару, Зімбабве і Малаві, викликавши повені. В результаті загинули 1,3 тис. осіб, стихія призвела до сильних руйнувань. Більше за інших постраждало друге за величиною місто Мозамбіку Бейра. Загалом циклон Ідай став одним із найбільш руйнівних у сучасній історії Південної півкулі, завдавши шкоди в розмірі $2 млрд.

Загалом, зазначає Christian aid, 2019 рік став одним із найбільш неспокійних стосовно природних катаклізмів, спричинивши величезні економічні збитки.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net