Політика

Соціологи дізналися, як українці ставляться до високих зарплат чиновників

Більшість українців заявили, що стали гірше ставитися до прем’єр-міністра і глав міністерств, які отримують високі зарплати.

Переважна кількість українців вважають несправедливими великі зарплати і надбавки, які отримують державні службовці. Про це свідчать результати опитування, які оприлюднив Центр соціального моніторингу.

Так, про зарплати міністрів, їхніх заступників, керівного складу окремих держпідприємств (Укрпошта, Нафтогаз, Укроборонпром, Укрзалізниця) знають 93,5% українців і лише 6,5% — нічого не чули про це.

При цьому справедливими премії і надбавки для топ-чиновників вважають лише 5% опитаних.

Зазначається, що половина українців вважають прийнятною і справедливою максимальну різницю в зарплаті між керівником держпідприємства або установи і його підлеглими середнього рівня від 1,6 до 2-х разів (31,1%) і від 2,1 до 3-х разів (21,1).

Також повідомляється, що через високі зарплати 61,7% українців стали гірше ставитися до прем’єра Олексія Гончарука, 67,4% сказали, що стали гірше ставитися до тих міністрів і керівників, які отримують такі виплати.

У цілому, станом на кінець січня 2020 року українці найбільше довіряють президенту Володимиру Зеленському, на другому місці — спікер Верховної Ради Дмитро Разумков.

Так, Зеленському швидше або повністю довіряють 49,4% респондентів, Дмитру Разумкова — 36,2%, Верховній Раді — 23,4%, Кабінету міністрів — 23,4%, прем’єр-міністру Олексію Гончаруку — 23,5%.

При цьому, не довіряють Зеленському — 39,3% опитаних, Разумкову — 52,6%, Верховній Раді — 68,5%, Гончаруку — 65,5%, Кабміну — 68,3%.

Для дослідження ЦСМ і Українського інституту соцдосліджень імені Олександра Яременка з 24 по 28 січня 2020 року було опитано 2003 респондентів у віці від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму і окупованих територій Донецької і Луганської областей. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,24% з імовірністю 0,95.

Нагадаємо, уряд оприлюднив зарплати всіх міністрів. В середньому члени Кабміну отримують 50-60 тисяч на місяць. З урахуванням премій в грудні міністри і їхні заступники отримали по 100-200 тисяч гривень.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net