Політика

Союз вірмен України виступив із заявою з приводу заяви заступника міністра закордонних справ України

Раніше заступник голови міністерства закордонних справ України В. М. Боднар направив листи в державні структури, управління та департаменти, у яких просив утриматися від терміна «Геноцид вірмен» і участі в пам’ятних заходах з нагоди 105-ї річниці трагедії. Спілка вірмен України публікує у відповідь заяву, Про це повідомляється на сайті організації.

В заяві зокрема, йдеться:

Це звернення є декларацією розчарування, обурення, реакцією на недалекоглядні й вкрай небезпечні дії з боку МЗС. Громадська організація «Спілка вірмен України» – єдина всеукраїнська організація, яка об’єднує всі діючі на сьогодні вірменські громади України і працює не тільки в Україні, а й на міжнародному рівні. Розвиток діаспори, сприяння ефективній інтеграції вірмен в українське суспільство, соціальна допомога та підтримка співвітчизників – основні завдання діяльності Спілки вірмен України.

Змушені нагадати окремим представникам Міністерства закордонних справ України, зокрема Заступнику міністра В.М. Боднарю, що сьогодні на території України проживає більше 400 тисяч етнічних вірмен, котрі є громадянами України або перебувають на законних підставах на території країни. Як громадяни України, вірмени мають рівні з громадянином В.М. Боднарем права, захищені Конституцією України.

Наведені паном Боднарем у листі «об’єктивні фактори» щодо офіційної позиції України стосовно Геноциду вірменського народу Спілка вірмен України сприймає як спробу використати громадян України вірменського походження як заручників у дипломатичній грі некомпетентних співробітників МЗС. Етнічні вірмени – громадяни України, не є суб’єктами міжурядових перемовин і не впливають на офіційну позицію держави Вірменія попри свою велику любов до цієї країни. Відповідно, вірмени України не можуть бути відповідальними, бути обмеженими у правах і свободах на території України через ті чи інші рішення, прийняті офіційними представниками інших держав.

Лист В.М. Боднаря, хоч і позбавлений прямих погроз на адресу вірменської громади України, однак наділений вкрай агресивним тоном з вимогою утриматися від дій та використання вкрай важливих для вірмен формулювань. Найнебезпечнішим можна вважати використання паном Боднарем термінології, що дає оцінку історичним подіям та певні натяки на спробу вірменської діаспори маніпулятивно ці події трактувати.

Вшанування 105-ї річниці Геноциду вірменського народу для вірмен України є комеморативною подією. Це спогади зі сльозами на очах про мільйони наших родичів, співгромадян, котрі загинули або змогли вижити у горнилі тих трагічних подій.

Некомпетентність дій В.М. Боднаря стає ще більш очевидною, якщо взяти до уваги той факт, що вагома частина вірменської діаспори України сформувалась унаслідок втечі вірмен від геноциду до України протягом 1915-1923 років. А впродовж 1932-1933 років вони разом з українцями зустріли ще одну трагедію – Голодомор. Це батьки та діди, котрих не пощадили події Другої світової війни, і які вони чесно пройшли разом з людьми усіх інших національностей, що живуть в Україні. Це також стосується і війни на сході України, що триває вже 6 років.

Спілка вірмен України, на відміну від окремих представників МЗС, не боїться називати геноцид геноцидом незалежно від того, хто його здійснював. Незважаючи на перестороги, задекларовані у листі В.М. Боднаря, Спілка вірмен України проведе вшанування 105-ї річниці Геноциду вірмен одразу після завершення встановленого Урядом режиму карантину, а також вживатиме терміни «Геноцид вірменського народу» та «Геноцид вірмен». Вірмени це робитимуть не для розпалювання міжнаціональних конфліктів, а заради збереження пам’яті про колосальну трагедію і того, щоб не допустити ніколи її повторення.

Спілка вірмен України виступає за максимально дружні й теплі стосунки з представниками усіх національностей, що мешкають на території України!

Висловлюємо сподівання, що вище керівництво державних структур України надасть об’єктивну оцінку діям Заступника міністра закордонних справ України В.М. Боднаря.
Закликаємо не породжувати агресії.