Прогрес

Сонце увійшло в новий цикл — NASA

Експерти NASA і американського метеорологічного агентства NOAA підтвердили, що Сонце вступило в новий сонячний цикл, який, за теорією швейцарського астронома Рудольфа Вольфа, триватиме 11 років. Активність світила почала зростати після мінімуму, що припав на грудень 2019 року, повідомляється на сайті NASA.

Активність Сонця проявляється у вигляді великої кількості плям — зон із потужними магнітними полями — рентгенівських спалахів і викидів плазми в сонячній короні. Вчені помітили, що на початку кожного нового циклу плями виникають ближче до полюсів Сонця, і поступово опускаються до екватора.

Нинішній цикл, стверджують вчені, буде спокійним, оскільки спостереження показали, що з 2018 року йде довгострокова тенденція до зниження активності з боку Сонця. Однак при цьому фахівці не відкидають спалахів, які можуть доставити нам проблеми — погіршення самопочуття, збої в роботі наземних приладів зв’язку та апаратури космічних апаратів тощо.

«За останні вісім місяців активність Сонця поступово зростала, що свідчить про те, що ми перейшли в 25-й сонячний цикл. Він, за розрахунками, обіцяє бути таким же за силою, як попередній, 24-й. Максимальна сонячна активність очікується в липні 2025 року, піковий показник досягне 115 сонячних плям», — стверджують фахівці.

Нагадаємо, що в травні було зафіксовано найпотужніший за три роки спалах на Сонці.

Також повідомлялося, що NASA показало найближчі фотографії Сонця.