Прогрес

Сотні скам’янілих людських слідів знайдені в Танзанії

Сліди належали кільком групам людей, що рухалися в різних напрямках.

На півночі Танзанії, біля села Енгаре-Серо виявили понад 400 відбитків людських ніг, які збереглися під шаром затверділих вулканічних відкладень. Вони датуються проміжком між 12 і 10 тисячами років тому. Знахідку описала команда дослідників під керівництвом Кевіна Хатали з Університету Чатема, інформує Ukr.Media.

Автори статті виміряли самі відбитки, відстані між ними і те, під яким кутом вони були залишені. Все це з високим ступенем ймовірності дозволило встановити стать, тих хто залишив сліди, куди вони рухалися і з якою швидкістю.

Так, частина відбитків належить групі з 17 людей, які йшли на південний захід. Група складалася з 14 жінок, двох чоловіків і одного хлопчика. Дослідники припускають, що це був невеликий колектив, який відправився збирати їстівні рослини. Такі групи жінок-збирачів відомі у сучасних нам традиційних племен, у тому числі і в Танзанії. Чоловіки могли супроводжувати їх або прийти провідати.

Іншу серію слідів залишили шість осіб, що рухалися у зворотному напрямку, на північний схід. Швидше за все, вони йшли не разом, а поодинці. Дві жінки і чоловік йшли не поспішаючи, одна жінка і один чоловік, навпаки, йшли досить енергійно, а ще одна жінка бігла.

За словами геолога Метью Беннета з Борнмутського університету, при всіх перевагах опублікованої роботи, слід з більшою обережністю говорити про те, яка мета була у цих подорожей. Одних тільки слідів тут може бути недостатньо — потрібні аргументи не лише на користь самого існування жіночих груп збирачів, але свідчення того, що слід залишили саме збирачі, а не мисливці, наприклад.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net