Економіка

Споживання автогазу в Україні перевищило купівлю бензину

У 2019 році в Україні вперше споживання скрапленого вуглеводневого газу (СВГ) перевищило покупку бензину.

Споживання автогазу збільшилося на 11,1% у порівнянні з 2018 роком, і досягло 2,03 млн тонн, повідомляє Enkorr з посиланням на дослідження консалтингової групи А-95. Уточнюється, що в загальний обсяг включені 110 тисяч тонн бутану, які надійшли як сировина на нафтохімічний завод Карпатнафтохім.

За даними А-95, у 2019 році обсяг ринку автогазу в тоннах вперше перевищив обсяг ринку бензину, який склав 1,95 млн тонн. Експерти пов’язують таке зростання з рекордно низьким співвідношенням роздрібних цін газу до бензину А-95. В середньому воно склало 42,2% проти 46,1% у 2018 році.

Крім того, зростання споживання автогазу пов’язане з продовженням переобладнання автомобілів під використання пропан-бутану, а також зі збільшенням попиту з боку наявних споживачів.

«Потенціал обладнання парку автомобілів ГБО ще не повністю вичерпаний, а старі споживачі стали більше їздити. Трейдери також відзначають активізацію промислових підприємств, у першу чергу комплексів з осушення зерна. Це створює передумови для зростання споживання в наступні періоди», — вважає аналітик А- 95 Артем Куюн.

Раніше повідомлялося, що Україна поновила рекорд з імпорту автогазу. Поставки скрапленого газу в Україну у вересні зросли до 171 600 тонн.

Нагадаємо також, що влітку автогаз в Україні дешевшав дев’ять тижнів поспіль. З початку року ціни знизилися майже на дві гривні.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net