Аналітика

Споживчі настрої українців покращилися — дослідження

У грудні 2019 року Індекс споживчих настроїв склав 92,2 п., що на 0,5 п. вище, ніж у листопаді. Про це повідомляє дослідження Info Sapiens.

За їхніми даними, індекс поточного стану зменшився на 2,1 п., склавши 85,0. Індекс економічних очікувань зріс на 2,2 п. і склав 97,0.

У грудні показник індексу очікуваної динаміки безробіття склав 124,0, що на 1,3 п. нижче за показник минулого місяця. Індекс інфляційних очікувань впав до 180,6, що на 5,0 п. менше від минулого місяця. Очікування українців щодо курсу гривні протягом найближчих 3 місяців покращилися: індекс девальваційних очікувань знизився на 13,6 п. — до значення 112,3.

У грудні 2019 року загалом індекс споживчих настроїв не змінився, порівняно з листопадом, коментують аналітики Info Sapiens. Однак окремі його субіндекси мають різноспрямовану динаміку. З одного боку, покращилися очікування щодо розвитку економіки після їх погіршення в листопаді. З іншого боку, другий місяць поспіль знижуються індекс очікувань щодо власного доходу (в групах середнього та вище середнього доходу) та індекс доцільності робити великі покупки (в групі вище середнього доходу).

Нагадаємо, індекс споживчих настроїв в Україні в жовтні 2019 року склав 95,9 п., що на 1,6 п. нижче, ніж місяцем раніше. У той же час, у вересні споживчі настрої в Україні досягли рекордних рівнів.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net