Світ

США погрожують Китаю санкціями за «захоплення» Гонконгу

Китай може нав’язати своєму регіону закон, який у Гонконзі вважають нівелюванням свобод. У США прогнозують, що в цьому випадку місто перестане бути азіатським фінансовим центром.

Білий дім може ввести санкції стосовно як Пекіна, так і адміністрації Гонконгу, якщо влада Китайської Народної Республіки (КНР) схвалить законопроект про національну безпеку Гонконгу. Про це заявив радник президента США з нацбезпеки Роберт О’Браєн, повідомляє CNBC.

«Схоже, що цим законом про нацбезпеку КНР, по суті, захопить Гонконг, а якщо вони це зроблять, в такому випадку будуть введені санкції щодо Гонконгу і КНР», — зазначив О’Браєн.

Зазначається, що подібні кроки комуністичної верхівки можуть поставити під удар особливий автономний статус Гонконгу, що допомагало розвивати статус світового фінансового центру.

«Важко уявити, як Гонконг зможе залишитися азіатським фінансовим центром, якщо подібне станеться, і якщо КНР візьме на себе управління. В такому випадку, глобальні корпорації залишать місто», — сказав О’Браєн.

Раніше щорічний Національний народний конгрес Китаю включив до свого порядку денного проект закону Про вдосконалення правової системи і правозастосовчого механізму Гонконгу, який передбачає відповідальність за «заколот, сепаратизм і зраду».

Ситуація може загостритися, оскільки Пекін теоретично може просто обійти обраних законодавців Гонконгу і нав’язати свої зміни.

Гонконг є особливим адміністративним районом Китаю. З того часу як Британія повернула Гонконгу суверенітет в 1997 році, район дотримувався політики «одна країна, дві системи», що дозволило йому отримати певні свободи, яких немає у решти Китаю.

Прихильники демократії в Гонконзі вважають такий крок черговою спробою комуністичного керівництва Китаю нівелювати місцеві свободи.

Торік Гонконг переживав хвилю бурхливих протестів і суспільного невдоволення, а також вимоги демократичних реформ. Керівництво Китаю вважає, що закон Про вдосконалення правової системи і правозастосовчого механізму Гонконгу необхідний для запобігання повторенню таких акцій протесту.

Раніше в Китаї заявили США, що питання Гонконгу є справою внутрішньої політики КНР, в яку не має права втручатися жодна країна.

Нагадаємо, в травні у Гонконзі знову почалися протести. Активісти вимагали повної демократії і розслідування дій поліції на попередніх демонстраціях.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net