Політика

США посилять присутність на Близькому Сході

США посилюють свою військову присутність на Близькому Сході після вбивства іранського генерала Сулеймані. Міністерство оборони Сполучених Штатів схвалило відправку до регіону трьох тисяч військовослужбовців додатково, повідомляють інформагентства в п’ятницю, 3 січня, з посиланням на представників Пентагону.

Як передає Reuters, це — запобіжний засіб у зв’язку із збільшеною загрозою для американських сил в регіоні. На Близький Схід будуть перекинуті військовослужбовці 82-ої повітряно-десантної дивізії.

У ніч на п’ятницю, 3 січня, унаслідок американського ракетного удару по колоні автомобілів поблизу міжнародного аеропорту Багдада було вбито іранського генерала Касема Сулеймані і кількох видних іракських політиків і воєначальників.

Сулеймані очолював елітний підрозділ Аль-Кудс Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), який здійснює військові і таємні операції за межами Ірану.

Він вважався одним з найважливіших військових чинів Ірану — генерал курирував боротьбу з Ісламською державою, відповідав за Сирію і Ірак, отримував накази безпосередньо від іранського лідера — аятоли Алі Хаменеї.

США взяли на себе відповідальність за загибель Сулеймані. Генерал розробляв плани нападу на американських дипломатів, повідомив представник Пентагону.

Відносини Іраку і США загострилися наприкінці 2019 року. Десятки прихильників шиїтського воєнізованого угруповання Катаїб Хезболлах 31 грудня увірвалися на територію дипломатичної місії США в Багдаді, зламавши ворота, і підпалили приміщення для прийомів.

Вони спалили американські прапори і проникли в охоронювану «зелену зону», минувши контрольно-пропускні пункти.

Двома днями раніше США завдали авіаудару по базі Катаїб Хезболлах в Ель-Каїмі. У результаті не менше 25 бойовиків загинули, а 38 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Президент Іраку Бархам Салех назвав атаку порушенням національного суверенітету.

Джерело: DW