Соціум

Стала відома вартість COVID-тестів для всього населення України

Для закупівлі тестів на коронавірус для всього населення України необхідно 7 млрд гривень. Про це заявив головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко в коментарі Українським новинам.

«У масштабі України з майже 40-мільйонним населенням таке популяційне скринінгове тестування можливе лише при значному залученні ресурсів і більш широких часових рамках. Тільки на закупівлю тестів в такому випадку потрібно буде витратити близько 7 млрд грн одноразово», — сказав Ляшко.

Заступник міністра додав, що доцільність впровадження стратегії тестування за прикладом Словаччини треба повноцінно зважувати, щоб оцінити всі сильні і слабкі сторони.

«31 жовтня — 1 листопада близько половини населення Словаччини було протестовано на SARS-CoV-2 — 2 580 000 осіб. Це перша спроба в Європі здійснити таке широкомасштабне швидке тестування на популяційному рівні. З протестованих 25 850 отримали позитивний результат — це близько 1% від всіх протестованих. Люди, які отримали позитивний результат, були відправлені на самоізоляцію», — додав Ляшко.

Нарешті, за його словами, для проведення тестування було залучено понад 40 тисяч медпрацівників і допоміжних команд в складі поліції, армії, адмінперсоналу та волонтерів.

Нагадаємо, що тижневий приріст COVID-19 зменшився. Минулого тижня в країні виявили на 10 тисяч більше хворих з коронавірусом, ніж за тиждень до цього. А тижнем раніше приріст становив понад 13 тисяч.