Світ

Стало відомо, з якими країнами Білорусь домовляється про нафту

Влада Білорусі направила пропозиції про купівлю нафти в сім країн. Про це сказав перший віце-прем’єр Дмитро Крутий за підсумками наради у президента країни Олександра Лукашенка, повідомляє БелТА.

За його словами, уряд продовжує відпрацьовувати схему альтернативних поставок нафти, вивчаються всі можливі варіанти.

«Ми розіслали відповідні комерційні пропозиції. Всі комерційні служби наших заводів, Білоруської нафтової компанії перебувають на переговорах практично в щоденному режимі. Думаю, тут ми теж скоро отримаємо альтернативні варіанти поставки конкретної нафти. Всі можливі країни: і Україна, і Польща, і країни Балтії, і Казахстан, Азербайджан. Ми зараз зайнялися цим питанням», — сказав Крутий.

Він також повідомив, що Білорусь вважає економічно недоцільним платити російським нафтовим компаніям премію до ціни на нафту в колишньому обсязі.

«Ми як і раніше дотримуємося позиції, що в умовах реалізації податкового маневру і щорічного збільшення вартості нафти для Білорусі за рахунок зменшення мита платити премію російським нафтовим компаніям в тому розмірі, в якому ми домовлялися це робити в 2011 році, сьогодні немає жодного сенсу. Це просто економічно недоцільно», — сказав він.

Крутий зазначив, що російські партнери поки не йдуть назустріч Білорусі в питанні перегляду розміру премії до ціни на нафту. Прогрес відзначений тільки з компанією Михайла Гуцерієва (співвласник групи Сафмар, яка включає Русснефть).

«Йде переговорний процес. Ми розіслали всім свої пропозиції. Вважаємо, що від білоруського ринку в будь-якому випадку відмахнутися просто так дуже складно: ми є великим споживачем російської нафти (приблизно 10% російського експорту)», — нагадав Крутий.

Напередодні Нового року Білорусь не змогла домовитися з Росією про постачання нафти. Тоді наголошувалося, що білоруський лідер Олександр Лукашенко доручив уряду знайти альтернативні джерела для забезпечення імпорту нафти в країну.

А з 1 січня Росія припинила подачу нафти в Білорусь на три дні, але угоди так і не було досягнуто.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net