Світ

Столтенберг виступив за створення «глобального» НАТО

Глобальний баланс сил зміщується, і країнам Заходу потрібно зберегти технологічну перевагу, вважає Єнс Столтенберг.

Північноатлантичний альянс в світлі посилення ролі Китаю у світі повинен стати більш глобальним і активніше співпрацювати з такими партнерами, як Австралія, Нова Зеландія, Південна Корея і Японія. Про це сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг в інтерв’ю редакційному об’єднанню Redaktionsnetzwerk Deutschland.

«Що стосується позиції НАТО щодо Китаю, то потрібно розрізняти військову присутність і політичні ініціативи. Я виступаю за новий, розумний всесвітньо-політичний підхід — більш глобальне НАТО», — сказав Столтенберг.

Він уточнив, що це не означає, що кораблі НАТО повинні тепер прямувати до Південно-Китайського моря.

«Глобальний баланс сил зміщується, і ми повинні зберегти нашу технологічну перевагу», — відзначив Столтенберг, вказавши на те, що зараз Китай перебуває на шляху до того, щоб стати лідером, зокрема в галузі штучного інтелекту.

Генсек НАТО також піддав критиці дії Пекіна в Гонконзі, а саме прийняття закону про забезпечення національної безпеки в цьому спеціальному адміністративному районі КНР.

«Китай тим самим демонструє те, що не поділяє наші уявлення про цінності», — вважає він. На його думку, новий закон підриває ідею «одна країна — дві системи».

У той же час Столтенберг підкреслив, що «Китай для НАТО не є новим противником».

Раніше стало відомо, що в Північноатлантичному альянсі приступили до розробки нової концепції стримування й оборони для євроатлантичного простору, яка покликана посилити НАТО.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net