Прогрес

Створена найточніша реконструкція клімату з часів динозаврів

Міжнародна група вчених закінчила проект CENOGRID (CENOzoic Global Reference) зі створення нової еталонної кривої клімату за останні 66 мільйонів років. Детальний і безперервний графік зміни середніх глобальних температур від початку кайнозою і до наших днів побудований уперше, пише Science.

Фахівці вивчали раковини мікроскопічного планктону — форамініферів, які збереглися в донних відкладеннях. У результаті вдалося відновити температуру і вміст в атмосфері вуглекислого газу.

Потім отримані дані були зіставлені з варіаціями орбіти Землі. Після аналізу всього матеріалу була побудована крива з детальною інформацією про середні температури, глобальні обсяги льоду і вуглецевий цикл за останні 66 мільйонів років.

«Тепер ми знаємо більш визначено, коли на планеті було тепліше чи холодніше, ніж зараз, і краще розуміємо основну динаміку кліматичних змін», — заявив один із дослідників Томас Вестергольд.

З’ясувалося, що планета переживала періоди помірних і екстремальних потеплінь і похолодань, а сьогодні повним ходом рухається до нової спекотної ери.

Найжаркіший клімат встановився на Землі приблизно 50 мільйонів років тому. Тоді температури були на 14-16 градусів Цельсія вищі за сучасні. Причиною такої спеки були масові викиди вуглецю в атмосферу в результаті активних вулканічних вивержень у Північноатлантичній магматичній провінції.

Нинішнє потепління, вважають вчені, також обумовлене зростанням парникових газів в атмосфері. Тільки тепер до цього доклала руку людина. Наша діяльність за силою свого впливу на клімат порівнянна з найпотужнішими природними процесами.

Якщо нічого не змінювати, до 2300 року перевищення середньої глобальної температури в порівнянні з періодом 1961-1990 років, прийнятим за точку відліку в палеокліматичних побудовах, складе 8,5 градусів.

Але якщо на Землі температура підвищиться навіть на 2,6 градуса, то до 2150 року почнеться активне танення континентальних льодовикових щитів, що призведе до різкого підйому рівня Світового океану з усіма витікаючими наслідками.