Прогрес

Суперкомп’ютер знайшов причину раптового зникнення неандертальців

До яких же висновків привели розрахунки.

Кліматологи Центру фізики клімату в Південній Кореї з допомогою суперкомп’ютера розгадали таємницю вимирання неандертальців. Всупереч раніше існуючим уявленням, їх зникнення 50-35 тисяч років тому не було викликане ні зміною клімату, ні схрещуванням з людьми сучасного типу. Реальною причиною стала конкуренція з людьми сучасного типу, інформує Ukr.Media.

Вчені скористалися суперкомп’ютером IBS Aleph для створення реалістичної моделі міграції неандертальців і людей сучасного типу, їх конкуренцію і схрещування на тлі мінливого в той час клімату. Ряд математичних рівнянь описував конкуренцію обох видів за харчові ресурси в умовах зміни температури, кількості опадів і рослинності. Виявилося, що вимирання могло статися лише в тому разі, якщо Homo sapiens володіли значною перевагою у видобутку їжі. Наприклад, вони могли користуватися ефективними методами полювання, мати високу стійкість до патогенів або бути значно більш плідними.

Неандертальці жили в Євразії останні 300 тисяч років, пристосувавшись до суворих умов і різких кліматичних змін, які були ще більш драматичними, ніж ті, що сталися під час зникнення давніх людей.

Зараз вчені збираються поліпшити математичну модель, включивши в неї взаємодію з мегафауною, тобто популяціями великих тварин, і більш реалістичні кліматичні фактори.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net