Аналітика

Світову економіку чекають нові виклики — експерти

До кінця року країни можуть зіткнутися з новими економічними викликами, прогнозують бізнес-експерти. Про це пише Bloomberg з посиланням на опитаних експертів.

«Ми спостерігаємо піковий стрибок. З цього моменту імпульс трохи згасає», — сказав радник з глобальної економіки Pacific Investment Management Йоахим Фелс.

В умовах пандемії уряди вже вклали трильйони доларів в заходи підтримки, зазначило агентство. Завдяки цьому в США в серпні різко знизився рівень безробіття і покращилася ситуація на ринку житла, в Китаї відновлюється економіка, а в Німеччині зростає виробництво. Крім того, ринки, що розвиваються, отримали «перепочинок» через падіння курсу долара, вказало агентство.

Однак експерти вважають, що зберегти позиції буде непросто.

«Влада повинна буде активізувати зусилля щодо стимулювання економіки, в той час як багато хто вже готовий призупинити заходи підтримки, які були введені в зв’язку з пандемією», — зазначили експерти.

Так, ряд великих компаній заявили про майбутні скорочення. Серед них — виробник автомобілів Ford Motor Co і авіакомпанія United Airlines Holdings Inc.

У той же час в Китаї споживачі як і раніше неохоче витрачають гроші, а найбільші банки країни повідомили про гірше падіння прибутку за більш ніж десять років через зростання безнадійних боргів, зазначив Blomberg.
а
За оцінкою професора Австралійського національного університету Уорріка Маккіббіна, пандемія коронавірусу до 2025 року може завдати світовій економіці збитків у розмірі майже 35 трлн. доларів.

«Необхідно прищепити досить велику частину населення, перш ніж економічні втрати почнуть знижуватися», — зазначив він.

Однак навіть якщо вакцину від COVID-19 розроблять, знадобиться чимало часу для того, щоб зробити її доступною в усьому світі, попередив Маккіббін. Також експерти побоюються і другої хвилі коронавірусу, вказало агентство.

Серед інших ризиків для економіки експерти називають і вибори в США.

«У цей час може посилитися напруга в стосунках між Сполученими Штатами і Китаєм. Це підірве довіру бізнесу», — зазначив Bloomberg.

Раніше у Франції уряд представив проект плану перезапуску економіки в 100 млрд євро на тлі кризи через пандемію коронавірусу.