Прогрес

Тестування китайської вакцини від COVID показало позитивний результат

У випробуваннях взяли участь понад сто осіб. Майже всі вони за 28 днів виробили антитіла до коронавірусу.

У Китаї компанія CanSino Biologics розробила потенційну вакцину від коронавірусу, яка показала позитивний результат після випробування на сотні особах. Про це повідомляє Live Science.

Вакцину назвали Ad5-nCoV, вона була однією з перших вакцин проти коронавірусу, які пройшли ранні випробування на людях ще в березні.

Відзначається, що Ad5-nCoV використовує ослаблену версію вірусу застуди, відомого як аденовірус. Він заражає клітини людини, але не викликає захворювання — для доставки фрагмента генетичного матеріалу від SARS-CoV-2, вірусу, що викликає COVID — 19. Ідея полягає в тому, що імунна система людини буде створювати антитіла проти спайкового білка, який допоможе боротися з коронавірусом, якщо людина пізніше піддасться його впливу.

Дослідники перевірили Ad5-nCoV на 108 здорових людей у ​​віці від 18 до 60 років, у яких не було COVID-19. Учасники отримували низьку, середню або високу дозу вакцини.

Через два тижні після вакцинації учасники всіх трьох груп продемонстрували деякий рівень імунної відповіді на вірус. Через 28 днів майже всі учасники виробили антитіла, які зв’язуються з SARS-CoV-2 (але не обов’язково атакують вірус), і близько половини учасників у групах з низькою і середньою дозою і три чверті учасників у групі з високими дозами виробили «нейтралізуючі антитіла» , які зв’язуються і відключають вірус, щоб запобігти його зараженню клітин.

Відзначається, що серед поширених побічних ефектів китайської вакцини були легкий біль у місці ін’єкції, легка лихоманка, втома, головний біль і біль у м’язах.

При цьому у дев’яти учасників розвинулася лихоманка до 38,5, а в одного з учасників у групі з високою дозою — висока температура поряд із втомою, задишкою і м’язовим болем. Проте, ці ефекти тривали не більше двох діб.

«Ці результати є важливою віхою, але їх слід інтерпретувати обережно. Проблеми в розробці вакцини проти COVID-19 безпрецедентні, і здатність викликати ці імунні відповіді не обов’язково вказує на те, що вакцина захистить людей від COVID-19», — заявив старший автор дослідження Вей Чен з Пекінського інституту біотехнології в Пекіні.

Тепер дослідники почали більш масштабне дослідження вакцини другої фази за участю 500 учасників, яким буде призначена низька або проміжна доза вакцини або плацебо. У цьому дослідженні також візьмуть участь учасники, старші за 60 років, і будуть розглянуті побічні ефекти протягом шести місяців після вакцинації.