Аналітика

Транзит газу Україною впав на 25 млрд кубометрів

За сім місяців 2020 року Україна прокачала 29,8 млрд куб. м російського газу, що на 44% менше, ніж роком раніше (53,2 млрд куб. м). Про це повідомляє прес-служба компанія Оператор ГТС України.

При цьому Газпром повністю розраховується за весь обсяг заброньованих потужностей, але використовує лише 79%.

За даними ОГТСУ, у західному напрямку було прокачано 27,7 млрд куб. м газу (-39%). Зокрема, у Польщу — 2,2 млрд куб. м, у Словаччину — 20,4 млрд куб. м, в Угорщину — 5,1 млрд куб. м.

У компанії відзначили, що під час зупинки на планові ремонтні роботи газопроводу Північний потік у липні Газпром не збільшував обсяги транзиту по українській ГТС, як це було в попередні роки.

У трансбалканському напрямку транзит склав 2,1 млрд куб. м (-73%). З них 0,4 млрд куб. м — у Румунію і 1,7 млрд куб. м — в Молдову.

Відзначається, що падіння транзиту по південному маршруту ГТС України пов’язане із запуском Турецького потоку.

Як відомо 1 січня 2020 року закінчився транзитний контракт між Нафтогазом і Газпромом. Згідно з новою угодою, транзит російського газу в цьому році передбачається на рівні як мінімум 65 млрд куб. м газу, що в добовому обчисленні складає 178 млн куб. м. У 2021-2024 рр. транзит складе по 40 млрд куб. м. Оплата вищевказаних обсягів є гарантованою навіть в разі меншого прокачування через ГТС України.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net