Прогрес

Третій препарат від коронавірусу не пройшов успішно тестування

Випробовуваний препарат є противірусними ліками, яким також намагалися лікувати лихоманку Ебола в Африці.

Перше клінічне дослідження препарату Ремдесівір, який експериментально застосовують для лікування COVID-19, не показало свою ефективність, повідомляє Financial Times з посиланням на ВООЗ.

Це один з препаратів, який президент США Дональд Трамп назвав «багатообіцяючим». Він також є в українському протоколі лікування коронавірусу.

Китайське дослідження показало, що Ремдесівір, розроблений американською компанією Gilead Sciences, що не поліпшував стан пацієнтів і не зменшував присутність патогена в крові.

У дослідженні брали участь 237 пацієнтів.

Приймали препарат 158 пацієнтів, а 79 отримували стандартну терапію плацебо. Різниці майже не було.

Через місяць серед тих, хто приймали препарат, померло 13,9% пацієнтів. Серед тих, хто отримував плацебо, померли 12,8%.

Новини про невдачу були розміщені в базі даних клінічних випробувань Всесвітньої організації охорони здоров’я, але їх пізніше видалили.

Представник ВООЗ заявив, що інформацію завантажили занадто рано випадково.

«Проект документа для ВООЗ надали його автори. Його випадково розмістили на сайті і вилучили, як тільки помилку помітили.

Дослідження проходить рецензування, і ми чекаємо остаточної версії, перш ніж коментувати», — сказав Тарік Ясаревич, представник ВООЗ.

У 18 пацієнтів також з’явилися побічні ефекти від препарату. Тому люди перестали його вживати.

Компанія-виробник Gilead Sciences зазначила, що до звіту включені «недоречні характеристики дослідження».

«Важливо те, що це дослідження було припинено достроково через невелику залученість, тому на його основі недостатньо робити статистично значимі висновки.

Тому результати дослідження непереконливі, хоча тенденції в даних свідчать про потенційну користь від препарату, особливо серед пацієнтів, які отримували лікування на ранніх стадіях захворювання», — повідомили в компанії.

До цього часу використання Ремдесівіра при лікуванні коронавірусу грунтувалися на дослідженнях, які не відповідали науковим стандартам рандомізації і наявності контрольної групи.

Ремдесівір є противірусним препаратом, який також відчували проти лихоманки Ебола в Африці, але значущих результатів не було.

Нагадаємо, в США знайшли препарат, який за шість днів ставить на ноги хворих COVID-19.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net