Економіка

Туреччина різко скорочує закупівлі газу в Газпрому

Поставки російського газу, в порівнянні з попереднім роком, скоротилися в сім разів, а в порівнянні з 2018 — в 14 разів.

У березні поставки російського газу до Туреччини впали в сім разів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року — з 1,418 мільярда до 210 мільйонів кубометрів. Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на дані Федеральної митної служби (ФТС).

А в порівнянні з 2018 роком, поставки впали в 14 разів.

Таким чином, Туреччина, яка раніше обіймала друге місце серед найбільших клієнтів Газпрому, знаходиться у другому десятку з обсягом закупівель менше, ніж у Литви.

Відзначається, що російський газ виявився непотрібним Туреччині через різке збільшення поставок скрапленого природного газу (СПГ). Газова компанія Botas наприкінці 2019 року купила 30 партій СПГ з поставками до березня, а раніше — 70 з поставками в 2020-2023 роках.

Всього турецькі компанії в 2019 році імпортували 9,1 мільйона тонн СПГ, в основному поставки йдуть з Алжиру, Катару, Нігерії та США. Поставки з Росії за той же період упали на 35 відсотків. Скраплений газ, який різко подешевшав, виявився в змозі витримувати конкуренцію з поставками по трубопроводу і навіть вигравати її. Відкриття газопроводу Турецький потік в грудні минулого року ситуацію не виправило.

При цьому у квітні ЗМІ з посиланням на джерело в Botas повідомляли, що Туреччина планує нарощувати поставки СПГ. Одночасно з цим вирішено продовжити травневі профілактичні роботи на газопроводі Блакитний потік. У березні Блакитний потік і Турецький потік були задіяні приблизно на 10 відсотків від сукупної потужності.

До слова, Німеччина — найбільший клієнт Газпрому — в березні скоротила закупівлі на 45 відсотків — до 2,67 мільярда кубометрів. В результаті російська компанія, що має монополію на імпорт трубопровідного газу, вперше в історії отримала збиток за перший квартал.