Світ

Туреччина зупиняє геологічну розвідку в Середземному морі

Влада Туреччини вирішили призупинити розвідку копалин у спірних водах Східного Середземномор’я після протесту Греції, пише AP.

Прес-секретар президента Туреччини Ібрагім Калин повідомив, що Реджеп Таїп Ердоган сказав своїм помічникам «бути конструктивними і відкласти це (геологічну розвідку. — Ред.) на деякий час».

У той же час Калин закликав Грецію вирішувати проблеми з Туреччиною на двосторонній основі, не залучаючи до процесу інші країни. «Кожен повинен продовжувати працювати на своїх континентальних шельфах і вести спільну роботу в спірних районах… Для Греції не буде можливим домогтися результатів, використовуючи своє членство в ЄС як спосіб тиску», — зазначив він.

Туреччина збиралася направити дослідне судно Oruc Reis і два допоміжних судна для геологічної розвідки у водах на південь від грецьких островів Родос, Карпатос і Кастеллорізо. Ця заява посилила напруженість у відносинах із сусідньою Грецією і викликала критику з боку США, Франції та інших європейських країн.

Туреччина звинуватила Грецію у спробі позбавити її вигод від виявлення нафти і газу в Егейському морі і Східному Середземномор’ї, стверджуючи, що морські кордони для комерційної експлуатації мають бути розділені між Грецією і Туреччиною на рівноправній основі. Афіни заявляють, що позиція Туреччини є порушенням міжнародного права.

Нагадаємо, в листопаді 2019 року Рада ЄС затвердила механізм санкцій щодо Туреччини за несанкціоновану бурову діяльність біля берегів Кіпру.

Тоді в Туреччині заявили, що продовжать розвідку родовищ біля Кіпру всупереч санкціям ЄС.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net