ГоловнеЕкономіка

У 2020 році зріс обсяг переказів в Україну

За перші дев’ять місяців 2020 року обсяг переказів в Україну зріс на 16% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Водночас обсяг переказів з України збільшився відразу на 41%. Однак загальна сума припливу коштів у країну незрівнянно більша від відтоку. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

«За попередніми оцінками Національного банку України, ву січні-вересні 2020 року обсяг приватних переказів за офіційними і неформальними каналами становив: в Україну з-за кордону — 8481 млн дол. США в еквіваленті, з України за кордон — 575 млн дол. США в еквіваленті», — йдеться в повідомленні.

У Нацбанку відзначають, що з використанням систем переказу коштів (без урахування переказів, здійснених на банківські рахунки, через карткові платіжні системи або через поштові відділення, а також неформальними каналами) протягом 9 місяців 2020 року було відправлено: в Україну — 1,94 млрд доларів США в еквіваленті, або більше однієї п’ятої частини від усіх надходжень. У свою чергу це на 16% більше, ніж за 9 місяців 2019 року. Середня сума одного переказу в Україні також зросла — із 364 до 390 дол. США, або на 7%.

Разом із тим з використанням систем переказу коштів з України було відправлено близько 387 млн ​​доларів США в еквіваленті. З використанням систем переказу коштів було здійснено дві третини всіх приватних переказів з України. Порівняно з аналогічним періодом 2019 року сума зросла на 41%. На 33% збільшилася сума одного переказу з України: 510 доларів порівняно із 383 доларами за 9 місяців минулого року.

Найбільше в Україну надійшло коштів зі США, Італії, Ізраїлю, Росії та Німеччини. Найбільше з України було відправлено в Росію, Грузію, Азербайджан, Туреччину і Польщу.

У Нацбанку підкреслюють, що збільшився і обсяг переказів через системи переказу коштів у межах України. 178,5 млрд грн, або 6750 млн дол. США в еквіваленті — це майже на третину більше (на 27%), ніж минулого року за 9 місяців.

Раніше повідомлялося, що з початку року бізнес вивів за кордон $2,7 млрд. За підсумками року ця цифра може становити вже близько 3,5 млрд доларів.

Нагадаємо, минулого року заробітчани перерахували в Україну рекордну суму.