ГоловнеПрогрес

У Бельгії створили COVID-вакцину на основі щеплення від жовтої лихоманки

Вірусологи Льовенського католицького університету в Бельгії на базі щеплення від жовтої лихоманки створили швидкодіючу вакцину від коронавірусу. Вчені стверджують, що їх вакцина не тільки безпечна, але й ефективна. Її успішні випробування пройшли на тваринах, пише ТАСС.

Фахівці створили вакцину на основі вірусу YF17D — ослабленої версії збудника жовтої лихоманки. Цей вірус вчені вибрали через те, що його вже використовували для створення вакцин від японського енцефаліту і лихоманки денге.

У геном YF17D були вставлені фрагменти РНК коронавірусу. Створивши культуру подібних вірусних частинок, вчені перевірили їх дію на мишах, хом’яках і макаках-крильоїдах.

Вірусологи заявили, що отримана вакцина не тільки виявилася безпечною, але вона ще й діяла на імунітет ссавців незвично швидко.

«Уже через десять днів після першої ін’єкції вони (вірусні частки, — ред.) змушували імунітет виробляти рекордно багато антитіл», — відзначили фахівці.

Вчені вважають, що тепер вакцина особливо цікава для подальших клінічних випробувань на людях.

До цього стало відомо, що BioNTech і Pfizer подали заявку на реєстрацію COVID-вакцини в ЄС.

Додамо, що вчені розробили вакцину-спрей від COVID і грипу. Новий препарат, за розрахунками вчених, має забезпечити захист одночасно від грипу та коронавірусу.