ГоловнеПолітика

У Британії заявили про крок назад у переговорах з ЄС

Переговори Лондона і Брюсселя щодо торговельної угоди зробили раптовий крок назад через нові вимоги європейської влади. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на джерела в британському уряді.

Стверджується, що очевидне посилення позиції Євросоюзу дестабілізувало тривалі переговори і відкинуло назад прогрес, досягнутий за попередню добу.

Британські джерела повідомили, що ЄС почав наполягати на подальших і жорсткіших гарантіях ролі внутрішнього регулятора субсидій після перехідного періоду.

Джерело в уряді Британії сказало: «Об одинадцятій годині ЄС вносить нові елементи в переговори. Прорив все ще можливий у найближчі кілька днів, але ця перспектива відступає».

Джерела в ЄС повідомили, що головний парламентер блоку Мішель Барньє може повернутися в Брюссель у п’ятницю, щоб проінформувати офіційних осіб і дипломатів про останні події. Зараз поширена думка, що переговори можуть досягти кульмінації у вихідні.

У середу посол Франції в Брюсселі був серед 11 представників держав-членів ЄС, які заявили, що Барньє має твердо триматися на переговорах.

Розвиток подій стався, коли прем’єр-міністр Франції Жан Кастекс відвідав найбільший рибний порт своєї країни, щоб попередити, що його уряд має піти на компроміс і сказати, що прибережні громади повинні готуватися до «нової ери», оскільки переговори щодо Brexit вступили у вирішальну стадію.

Він пообіцяв національну солідарність відповідним територіям і повторив, що Франція не погодиться на угоду з Британією за всяку ціну. Кастекс заявив, що прибережні спільноти Європи не будуть розглядатися як пішак у більш широких переговорах з торгівлі та безпеки.

Під час брифінгу в середу посол Франції в Брюсселі сказав Барньє, що Париж не хотів би відновити переговори з Великобританією в 2021 році, а не поспішати з укладенням угоди, що завдає шкоди європейським інтересам.

У той час, як на частку рибної промисловості припадає менше 0,1% британської економіки, цей сектор є символом Brexit, причому Борис Джонсон часто заявляє про важливість встановлення суверенітету і контролю над тим, хто має доступ до британських вод, включаючи вузьку протоку в Ла- Манші, де французи здійснюють 80% улову тріски.

Хоча до закінчення перехідного періоду і фінального виходу Британії з ЄС залишаються лічені тижні, ні в Брюсселі, ні в Лондоні ще не мають впевненості в тому, що сторони зможуть досягти домовленості.

Раніше британський прем’єр-міністр Борис Джонсон заявив, що Лондон буде готуватися до сценарію відсутності торгової угоди з ЄС після перехідного періоду Brexit.