Світ

У деяких країнах Заходу знизилася довіра до НАТО

У провідних країнах ЄС люди стали менше довіряти НАТО після обрання президентом США Дональда Трампа.

У США і провідних країнах ЄС істотно впала суспільна довіра до НАТО після вступу Дональда Трампа на посаду президента США. Про це свідчать дані опитування Pew Research Center, передає Європейська правда.

Загалом серед громадян більшості країн НАТО розглядається в позитивному світлі, незважаючи на напруженість між лідерами окремих країн-членів. У середньому 53% опитаних у 16 країнах-членах позитивно оцінюють організацію, і тільки 27% висловлюють негативну думку.

Проте з 2017 по 2019 рік частка людей, які позитивно оцінюють НАТО, скоротилася з 62 до 52% у США, з 60 до 49% у Франції і з 67 до 57% — в Німеччині. Дослідження враховувало період після інавгурації Трампа.

У свою чергу в Британії, де НАТО набуло ще більшого значення після Brexit, спостерігалася протилежна тенденція: кількість прихильників Альянсу зросла з 62 до 65%.

Зазначимо, що найбільш позитивне ставлення до НАТО поки в Польщі — 82%, найменше — в Туреччині (21%), при цьому Сполучені Штати і Німеччина перебувають посередині — на рівні 52% і 57% відповідно. А з трьох опитаних держав, які не є членами Альянсу (Швеція, Україна, Росія), Швеція і Україна ставляться до Альянсу позитивно (63% і 53% відповідно), але тільки 16% росіян поділяють цю думку.

Результати опитування були оприлюднені напередодні Мюнхенської конференції з безпеки, щорічної триденної зустрічі світових лідерів, військових начальників, дипломатів.

Нагадаємо, що в Україні побудують військові бази за стандартами НАТО. Очікується, що одна буде в Маріуполі, інша — в Сєвєродонецьку.

Також повідомлялося, що ЗСУ створили нове командування за стандартами НАТО.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net