Економіка

У ФРН зафіксовано найбільший спад виробництва за післявоєнний період

Через пандемію коронавірусу промислове виробництво в Німеччині в квітні скоротилося на чверть в порівнянні з квітневим показником минулого року. Найбільшого удару зазнала автомобільна галузь.

У квітні поточного року в німецькій промисловості зафіксовано максимальний спад з часів Другої світової війни. У порівнянні з березнем виробництво в реальному секторі в квітні скоротилося на 17,9 відсотка, повідомило в понеділок, 8 червня, Федеральне статистичне відомство. У порівнянні з квітнем минулого року промислове виробництво скоротилося на 25,3 відсотка.

Таке падіння пов’язують з обмежувальними заходами, запровадженими в країні в кінці березня для боротьби з епідемією коронавірусу. Також свою роль зіграла зупинка конвеєрів на кілька тижнів в більшості автомобільних концернів, внаслідок чого падіння виробництва в автомобільній галузі в квітні досягло 74,6 відсотка. Виробництво промислових напівфабрикатів впало на 13,8 відсотка, споживчих товарів — на 8,7 відсотка, промислового обладнання — на 35,3 відсотка. Найменше постраждала будівельна галузь (-4,1 відсотка).

У галузях промисловості, орієнтованих на експорт, в квітні замовлення скоротилися на 25,3 відсотка в порівнянні з березнем. Компанії очікують, що в найближчі три місяці скорочення виробництва буде тривати, проте меншими темпами. Відповідний барометр Мюнхенського Інституту економічних досліджень ifo в травні змінився з -51 до -21,4 бала. Як зауважив експерт ifo Клаус Вольрабе (Klaus Wohlrabe), це найбільше зростання показника з моменту возз’єднання Німеччини, але він є лише індикатором різкого сповільнення рецесії.

Невтішний прогноз Світового банка

Пандемія коронавірусу і карантинні заходи, запроваджені для її стримування, стали різким і масштабним, стали справжнім шоком для світової економіки, зануривши її в глибоку рецесію. Згідно з прогнозом Світового банку, глобальний ВВП скоротиться на 5,2 відсотка в 2020 році, що є найбільшим спадом з часів Другої світової війни.

Глибше світова економіка падала лише під час великої депресії 1930-х років і у періоди після Першої і Другої світових війн, коли економіки багатьох охоплених війною країн були спустошені.

Аналітики Світового банку попереджать, що скорочення глобального показника доходу на душу населення очікується на рівні 3,6 відсотка, що призведе до того, що кількість людей у світі, що перебувають за межею бідності, збільшиться на 70-100 мільйонів осіб.

Джерело: Українська служба DW