Men's & Women's

У грудному молоці знайдений компонент, який відповідає за розум дитини

Олігосахарид під назвою 2′-фукозіллактоза виявився критично важливим для когнітивних здібностей дітей.

Вже давно відомо, що речовини, що містяться в материнському молоці, відіграють важливу роль у розвитку нервової системи зростаючої дитини. У новій роботі на цю тему дослідники з Каліфорнійського університету Сан-Дієго і Лос-Анджелеського дитячого госпіталю встановили, що олігосахарид 2′-фукозіллактоза (2′-FL), виявлений у грудному молоці, сприяє розвитку когнітивних здібностей дитини, інформує Ukr.Media.

Автори дослідження проаналізували склад грудного молока, а також частоту годування груддю у віці одного і шести місяців у 50 пар «мати — дитина». У молоці визначалася концентрація олігосахаридів; ступінь когнітивного розвитку дітей вимірювалася через 24 місяці після народження з використанням стандартизованого тесту Bayley-III.

«Завдяки нашій високопродуктивній аналітичній платформі ми можемо за короткий час кількісно оцінити олігосахариди в сотнях зразків грудного молока, — говорить один з авторів роботи, спеціаліст з педіатрії Ларс Боде. — Ця технологія дозволяє нам пов’язувати відмінності у складі молока з конкретними параметрами у дітей».

Дослідження показало, що кількість 2′-FL в грудному молоці в перший місяць годування була пов’язана зі значно більш високими показниками когнітивного розвитку у дітей до двох років. При цьому кількість олігосахариду у молоці через шість місяців після народження ніяк не співвідносилася з когнітивними показниками: це дає можливість припустити, що корисний вплив 2′-FL проявляється на найбільш ранніх етапах життя.

«Багато досліджень повідомляють про позитивний вплив грудного вигодовування на когнітивний розвиток. Ми хотіли конкретно визначити, що є причиною цього ефекту, — говорить ведучий автор дослідження Майкл Горан. — Поряд з виявленням впливів олігосахариду 2′-FL ми також хотіли визначити терміни, коли він найбільш важливий для розвитку дитини».

Можливість виявлення факторів, критичних для раннього розвитку нервової системи, дозволяє скласти рекомендації для тих дітей, чиї матері відчувають проблеми з лактацією або з будь-яких причин не мають достатньої кількості 2′-фукозіллактози в грудному молоці.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net