Світ

У ЄС створять режим введення санкцій за порушення прав людини

Єврокомісія має намір створити алгоритм введення санкцій Європейського Союзу за порушення прав людини в будь-якій країні світу. Про це заявив заступник голови ЄК із прогнозування Марош Шефчович на прес-конференції в Брюсселі.

«Єврокомісія внесла пропозицію про створення санкційного режиму за серйозні порушення прав людини, де б вони не відбувалися. Санкції будуть полягати у введенні заборон на в’їзд і заморожування активів у банках ЄС», — повідомив європолітик.

Причиною такого рішення він назвав те, що права людини все частіше порушуються на глобальному рівні.

«У світлі останніх подій у Білорусі, інциденту з Навальним, ситуації у Венесуелі і Сирії від нас безсумнівно потрібно створити окремий санкційний режим», — сказав заступник голови ЄК.

Так, тепер пропозицію Єврокомісії має розглянути Рада ЄС. У разі, якщо представники всіх 27 держав Євросоюзу підтримають новий режим санкцій, країни ЄС зможуть пропонувати імена іноземних фізичних і юридичних осіб, які, на їхню думку, винні в порушеннях прав людини за межами Євросоюзу, для їх внесення до цього списку.

«Ми не хочемо використовувати санкції як самоціль, це повинен бути інструмент, який дозволить змінювати поведінку окремих країн та інститутів», — резюмував Шефчович.

Раніше повідомлялося, що Україну переобрали членом Ради ООН із прав людини на 2021-2023 роки. Також до Ради увійшли Китай, РФ і Куба, яких у Держдепі США назвали «одними з найбільш злісних порушників прав людини».