Політика

У Єврокомісії очікують реформи системи надання притулку в ЄС

У Брюсселі сподіваються, що під головуванням ФРН у Раді ЄС вдасться реформувати механізми надання притулку в Євросоюзі. Реформу блокували протягом кількох років.

Єврокомісарка з питань внутрішніх справ Ільва Йоханссон покладає великі надії на головування Німеччини в Раді ЄС у питанні реформи системи надання притулку в Європі, що заблокована протягом кількох років. Про це Йоханссон повідомила в розмові з інформагенцією dpa.

«Я розраховую на те, що до кінця року під головуванням Німеччини буде досягнуто вирішального прогресу щодо цього», — заявила єврофункціонерка. В такому разі, на її думку, під час майбутнього головування Португалії в Раді ЄС цю реформу вдасться завершити.

Той факт, що саме Німеччина головуватиме в Раді ЄС, коли Йоханссон представить план реформи надання притулку в ЄС, обнадіює, визнала єврокомісарка. Пропозиції щодо реформи будуть представлені, «найімовірніше, у вересні», запевнила єврокомісрка. «Звичайно, є різні думки, але я думаю, що всі розуміють, що нам потрібен компроміс», — додала Йоханссон.

Водночас міністр внутрішніх справ Німеччини Горст Зеегофер (Horst Seehofer) також визнав, що сподівається на досягнення політичної угоди під час головування ФРН у Раді ЄС. Як розповів газеті Welt am Sonntag німецький урядовець, угода міститиме такі пункти, як початковий розгляд клопотань про надання притулку вже на зовнішньому кордоні ЄС і «негайну» репатріацію осіб, чиї клопотання про захист є «явно необґрунтованими». Водночас у межах ЄС мають розподілятися тільки ті особи, «які можуть переконливо довести обґрунтованість вимоги про надання захисту», додав німецький урядовець.

Зеегофер також переконаний, що тут взірцем могла б стати досягнута угода про порятунок біженців на морі. Це могло б стати «зразком для єдності в Європі», додав міністр. Однак поки що в цьому механізмі беруть участь тільки кілька країн. «Але так тривати не може», — наголосив Зеегофер.

Нагадаємо, Німеччина головує в ЄС протягом шести місяців з 1 липня і тому може впливати на політичний порядок денний. Міністр Зеегофер головуватиме на зустрічах зі своїми колегами з ЄС у цей період.

Джерело: DW