Світ

У Єврокомісії заявили про розробку нового санкційного режиму

Влада ЄС може створити аналогічний американському «акту Магнітського» санкційний режим. Про це сказала глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу на сесії Європарламенту зі щорічною промовою про стан справ в Євросоюзі, повідомляє ТАСС.

За її словами, Єврокомісія вже розробила відповідні пропозиції.

«Цей інститут не раз закликав до введення «акту Магнітського». Я можу оголосити, що ми виступимо з пропозиціями», — сказала вона, підкресливши, що «ЄС має доповнити набір інструментів» для введення санкцій.

Акт Про верховенство закону і підзвітність імені Сергія Магнітського був прийнятий Конгресом США і підписаний президентом Бараком Обамою у грудні 2012 року. Закон передбачає застосування односторонніх санкцій щодо посадових осіб Росії, винних у порушенні прав людини на батьківщині. У грудні 2016 року Сенат Конгресу прийняв законопроект, що передбачає можливість поширення дії «закону Магнітського» на інші країни, а не тільки на Росію.

Згодом «закони Магнітського» були прийняті також у Канаді, Латвії, Литві та Естонії, а відповідні законопроекти розглядаються ще в декількох країнах.
«Список Магнітського», названий так на згадку про померлого в московському СІЗО аудитора фонду Hermitage Capital Сергія Магнітського, якого звинувачували в податкових махінаціях, був опублікований Мінфіном США у квітні 2013 року. Він передбачає візові та економічні санкції відносно ряду російських громадян.