Прогрес

У Європі дозволили відновити польоти Boeing 737 MAX

Boeing 737 MAX був визнаний достатньо безпечним для відновлення польотів до кінця 2020 року. До відповідного висновку дійшло Європейське агентство з авіаційної безпеки (EASA). Про це в п’ятницю, 16 жовтня, в інтерв’ю агентству Bloomberg повідомив виконавчий директор EASA Патрік Кай.

«Наш аналіз показує, що він надійний, і досягнутий рівень безпеки для нас досить високий», — зазначив Кай.

На цей час, за його словами, Агентство проводить остаточну перевірку документів перед підготовкою проекту директиви з льотної придатності, яку воно планує випустити в наступному місяці. У той же час розробка так званого синтетичного датчика, що дозволяє вдосконалити систему безпеки лайнера, займе від 20 до 24 місяців.

«Ми обговорили з Boeing, що за допомогою третього датчика ми зможемо досягти ще більш високого рівня безпеки», — додав Кай.

Програмне забезпечення, як підкреслив виконавчий директор EASA, буде потрібно для наступної моделі літака, що отримала назву 737 MAX 10, і буде встановлено на інші версії. Синтетичний датчик, на думку Кая, спростить роботу пілотів в разі відмови одного або обох механічних датчиків.

Як відомо, експлуатація Boeing 737 MAX була призупинена після двох катастроф, жертвами яких стали 346 осіб. Керівництво компанії визнало, що в обох випадках на борту повітряних суден мав місце збій в роботі системи поліпшення характеристик маневреності.

Пізніше у літаків знаходили нові уразливості, проте модель 737 MAX обіцяли повернути в небо до червня-липня 2020 року. Також повідомлялося, що проблеми зі скандальними лайнерами обійдуться Boeing в 19 млрд доларів.

Варто відзначити, що наприкінці травня Boeing заявила про відновлення виробництва 737 MAX.