Економіка

У Кабміні назвали причини падіння промвиробництва

У розрізі видів діяльності найбільше втратили текстильна і поліграфічна промисловість, а також машинобудування.

Промислове виробництво в Україні скорочується протягом семи місяців через зниження цін на метал у світі, зміцнення курсу гривні і нових санкцій з боку Росії. Про це йдеться в урядовій «Економічній стратегії: зростання через інвестиції», оприлюдненій Міністерством розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства.

Відзначається, що в цілому за 2019 рік промисловість скоротилася на 1,8%, переробна промисловість на 2%, поставки електроенергії, газу — на 4,1%; видобувна промисловість не росла і не знижувалася.

У розрізі видів діяльності найбільше втратила текстильна промисловість (-9.9%), поліграфічна (-5,8%) і машинобудування (-5,6%).

У Мінекономіки це пов’язують зі зниженням цін на чорні метали у світі, ремонтом виробничих потужностей в енергетиці та металургії, теплими погодними умовами (енергетика), санкціями від РФ і зміцненням гривні.

Також повідомляється про проблеми з логістикою, імпортною конкуренцією і низьким урожаєм цукрових буряків, фруктів і овочів (харчова промисловість).

У Мінекономіки розраховують, що динаміка промисловості поліпшиться в умовах, введення в дію нових виробничих потужностей і впровадження реформ (в т. ч. початку «великого будівництва»).

Також позитивно вплине поступове вирішення логістичних проблем у транспорті і поліпшення зовнішньої кон’юнктури.

Підкреслюється важливість збільшення сировинної бази з боку с/г (урожай насіння соняшнику) і розширення попиту на внутрішньому ринку.

Нагадаємо, в листопаді 2019 року промислове виробництво в Україні скоротилося, порівняно з листопадом 2018 року, на 7,5%. А за підсумками 11 місяців обсяг промвиробництва знизився на 1,2%.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net