Політика

У Кабміні пояснили, що дасть новий статус в НАТО

Президент і міністр закордонних справ України подякували Альянсу за надання Україні статусу партнера розширених можливостей Альянсу.

Україна зможе брати участь у плануванні операцій НАТО і отримає допуск до всіх навчань Альянсу. Про ці та інші вигоди членства в Програмі розширених можливостей НАТО розповіли в Офісі віце-прем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

В Офісі пояснили, що статус партнера розширених можливостей є частиною Ініціативи НАТО з питань сумісності партнерів, яка має на меті підтримувати і поглиблювати співпрацю між союзниками і партнерами.

«Це особливий формат співпраці, який НАТО пропонує найближчим союзникам, готовим тісно співпрацювати з Альянсом для протидії світовим загрозам. Такий формат дозволяє кожній країні вибрати сфери для взаємодії, які будуть максимально корисними для неї і НАТО», — йдеться в інфографіку, оприлюдненому Офісом.

Програма відкриває широкі можливості секторальної взаємосумісності з НАТО у сферах логістики, зв’язку, управління військами.

В Офісі також пояснили, що в результаті членства в програмі Україна зможе брати участь у плануванні операцій НАТО, отримає допуск до всіх навчань НАТО, доступ до передового досвіду і пріоритетної сертифікації сил та засобів.

Президент Володимир Зеленський подякував членам НАТО за надання Україні статусу партнера розширених можливостей Альянсу.

«Дякую членам за визнання вагомого внеску України в спільні операції з підтримання миру», — написав президент у своєму Twitter.

За його словами, новий статус є практичним рішенням, яке дозволить Україні і Альянсу ще краще взаємодіяти заради спільної безпеки.

Подяку членам Альянсу висловив також глава МЗС Дмитро Кулеба.

«Цей день настав. Я щиро вдячний нашим партнерам в Альянсі, завдяки яким це рішення стало можливим. Україна нарешті отримала статус партнера розширених можливостей НАТО», — написав міністр у своєму Twitter, зазначивши, що це дозволить обом сторонам стати сильнішими.