Прогрес

У Китаї почав роботу найбільший у світі радіотелескоп

Сферичний радіотелескоп FAST успішно пройшов трирічні випробування. Як вважають учені, він допоможе зробити низку великих наукових відкриттів у найближчі роки.

На південному заході Китаю офіційно введений в експлуатацію найбільший і найбільш чутливий у світі сферичний радіотелескоп FAST. Про це в суботу, 11 січня, повідомило агентство Xinhua.

Зазначається, що вартість радіотелескопу з апертурою у 500 метрів склала близько 170 мільйонів доларів.

Його площа дорівнює площі 30 футбольних полів, а периметр становить 1,6 кілометра. Об’єкт розташований у природній округлій карстовій западині в південно-західній провінції Гуйчжоу.

На цей момент FAST є найбільшим у світі радіотелескопом. Очікується, що його будуть використовувати «для розкриття таємниць, пов’язаних з розвитком й еволюцією Всесвіту».

Головний інженер телескопа Цзян Пен заявив, що завдяки FAST в найближчі кілька років буде здійснений низку великих наукових відкриттів.

За два роки телескоп, який здатен приймати до 38 гігабайт інформації на секунду, виявив 102 нових пульсари, що перевищує загальну кількість пульсарів, виявлених дослідницькими групами в Європі і США за той самий період.

Нагадаємо, FAST побудували в Китаї у 2016 році. На його створення пішло п’ять років. Майже десять тисяч осіб у провінції Гуйчжоу були змушені залишити свої будинки через проект.

Пульсари — нейтронні зірки, що обертаються з високою швидкістю і випускають строго періодичні імпульси електромагнітного випромінювання.

Вчені, які вперше виявили їх у кінці 1960-х років, через таку періодичність сигналів прийняли їх за «голоси» позаземних цивілізацій. Однак ця особливість імпульсів є наслідком обертання пульсара.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net