Здоров’я

У Китаї повідомили про прорив у лікуванні коронавірусу

Штучний білок, синтезований біологами, захищає клітини організму від нового коронавірусу.

Китайські біологи і медики придумали спосіб діагностування і лікування коронавірусу. Метод передбачає використання штучного білка для захисту клітин організму від атак вірусу 2019 nCoV. Про це в понеділок, 3 січня, повідомляє ТАСС.

Відзначається, що вченим вдалося захистити культуру клітин від атак вірусу 2019 nCoV, використовуючи копії рецепторів АСЕ2. Їх збудник пневмонії використовує для проникнення всередину жертв.

«У подібної терапії є один можливий побічний ефект — білок ACE2 тісно пов’язаний з роботою серцево-судинної системи. З іншого боку, недавні досліди на мишах показують, що додавання копій ACE2 в їх кровотік не позначилося на їх життєдіяльності. Все це говорить про те, що цей білок можна використовувати як для терапії, так і для діагностики нової хвороби», — пишуть дослідники.

Вірус 2019 nCoV, що викликав поточний спалах пневмонії в Китаї і в ряді інших країн, проникає в клітини легенів людини та інших ссавців, використовуючи рецептори ACE2. Так вчені називають особливі білкові вирости на поверхні клітин, які організм використовує для передачі і отримання різних хімічних сигналів. Збудники хвороб часто використовують подібні структури для прикріплення до поверхні, заражуваних клітин і проникнення всередину них.

Білок ACE2, як з’ясували вчені вже досить давно, грає важливу роль в життєдіяльності SARS, збудника атипової пневмонії, близького 2019 nCoV. Після того як збудник нового спалаху пневмонії почав поширюватися по Китаю, біологи задумалися про те, чи можна використовувати дану властивість для боротьби з цим вірусом.

Дослідники з Другого військово-медичного університету Шанхаю і Шанхайського університету транспорту перевірили цю гіпотезу на практиці. Для цього вчені синтезували штучний аналог молекул ACE2, з’єднавши цей білок з «шаблоном» антитіла класу IgG1, що зробило його більш стабільним.

Роботу цієї речовини біологи перевірили на культурах людських ракових клітин. Вчені намагалися заразити їх за допомогою штучного вірусу, що складається з тієї ділянки оболонки 2019 nCoV, який з’єднується з ACE2, а також фрагментів ВІЛ та інших патогенів, які змушують клітину світитися при зараженні. Як показали ці досліди, синтетична версія ACE2 успішно запобігла проникнення вірусу в ці клітини, що відкриває дорогу для створення ліків на базі цього білка.

Раніше повідомлялося, що в Таїланді знайшли швидкий спосіб лікування від коронавірусу. Лікарю місцевої лікарні вдалося за 48 годин вилікувати жінку похилого віку від китайського вірусу поєднанням двох видів препаратів.

За останніми даними, в Китаї жертвами коронавірусу стала 361 особа, більше 17 тисяч людей заразилися. За останню добу померли 57 осіб і було встановлено 2829 нових випадків захворювання.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net