Світ

У Китаї впав попит на нафту через коронавірус

Це найсерйозніший шок для нафтового ринку з моменту фінансової кризи 2008-2009 року і найбільш несподіване падіння з моменту терористичних атак у США 11 вересня 2001 року.

Найбільший імпортер нафти в світі Китай знизив попит приблизно на 3 млн барелів на добу на тлі поширення коронавірусу. Це становить близько 20% обсягу споживання, повідомило агентство Bloomberg з посиланням на обізнані джерела.

Зазначається, що скорочення попиту розраховується щодо нормальних для цієї пори року рівнів споживання. Традиційно в період святкування Нового року за місячним календарем попит на нафту збільшується, в тому числі через зростання споживання авіапалива в умовах більш активного туризму.

«Це найсерйозніший шок для попиту з моменту фінансової кризи 2008-2009 року і найбільш несподіване падіння з моменту терористичних атак в США 11 вересня 2001 року», — йдеться в повідомленні.

На думку джерел, в ситуації, що склалася, нафтовий ринок потребує допомоги ОПЕК і її союзників, які планують провести 4-5 лютого позачергове засідання технічного комітету. Раніше планувалося, що засідання техкомітету відбудеться тільки перед березневою зустріччю міністрів ОПЕК+.

Для зустрічі міністрів в лютому обговорюються такі потенційні дати, як 8-9 лютого і 14-15 лютого, хоча поки узгодженим залишається планове засідання 5-6 березня.

«Очевидно, що ситуація в Китаї стала «чорним лебедем» для нафтового ринку, — заявив партнер AgainCapitalLLC в Нью-Йорку Джона Кільдуфф. — До спалаху пневмонії ще були якісь надії на збільшення попиту, проте тепер вони зійшли нанівець. ОПЕК+ повинна відреагувати. Якщо подальшого скорочення видобутку не буде, нафта продовжить дешевшати».

Нагадаємо, з 2016 року Китай — найбільший світовий імпортер нафти і зміна обсягу попиту в цій країні може чинити серйозний вплив на глобальний ринок. Споживання нафти в Китаї становить близько 14 млн барелів на добу, що еквівалентно сукупним потребам Франції, Німеччини, Італії, Іспанії, Великобританії, Японії та Південної Кореї.

У січні на тлі поширення коронавірусу в Китаї нафта Brent подешевшала на 12%, WTI- на 16,3%, максимальними темпами з травня 2019 року.

У понеділок вартість квітневих ф’ючерсів на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures становить $56,23 за барель, що на $0,39 (0,69%) нижче від ціни на закриття попередньої сесії. Ф’ючерс на нафту WTI на березень на електронних торгах Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX) подешевшав на $0,08 (0,16%) — до $51,4 за барель.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net