Аналітика

У Китаї через коронавірус роботу втратили п’ять мільйонів осіб

За прогнозами, до кінця року кількість безробітних в КНР подвоїться, оскільки китайська економіка продовжить зазнавати утиску через епідемію, тільки вже через її поширення за його межами.

За офіційними даними Національного бюро статистики Китаю, рівень безробіття в містах за лютий підскочив до 6,2%, досягнувши рекордного для країни показника. За словами Ларрі Ху, головного економіста Macquarie, більшість китайців втратили роботу протягом останніх двох місяців. Про це пише South China Morning Post.

«За офіційними даними на кінець року, в містах КНР було працевлаштовано 442,5 млн осіб. Відтоді залишилися без роботи близько 4,67 млн», — резюмує Ларрі Ху.

Аналітики впевнені, що це не остаточні цифри і до кінця року в Китаї втратять роботу близько дев’яти млн жителів Китаю.

Згідно зі статистикою, роздрібна торгівля в КНР скоротилася на 20,5%, в порівнянні з торішнім показником. Промислове виробництво знизилося на 13,5%, інвестиції в основний капітал скоротилися на 24,5%. Позитивну динаміку отримали онлайн-продажі. Вони зросли на 3%.

За розрахунками аналітиків AdMarco, зростання економіки Китаю знизиться через коронавірус щонайменше на 1%, а зростання світової економіки — на 0,5%. Можливо, ситуація виявиться ще гіршою, і на світову економіку очікує справжня криза.

Раніше аналітики заявили, що падіння промислового виробництва в Китаї в перші два місяці цього року виявилося найсильнішим за останні 30 років на тлі пандемії коронавірусу COVID-19.

Нагадаємо, що раніше в МВФ назвали три стимули для боротьби з кризою через коронавірус. Фонд наголосив на необхідності скоординованих і синхронізованих глобальних фінансових стимулів: фіскальних, грошово-кредитних і регуляторних.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net