Прогрес

У Китаї знайдено найдавнішого викопного паразита на Землі

З’явився він на Землі близько 512 мільйонів років тому.

Хоча паразити широко поширені в сучасних екосистемах, ми мало знаємо про паразити в далекому минулому. Питання про те, коли вони вперше з’явилися, залишається загадкою. Однак нове дослідження, наближає нас на один крок до цієї відповіді, оскільки документує найдавніший відомий приклад взаємин паразита і господаря, інформує Ukr.Media.

Паразитизм визначається як явище, в якому один організм (паразит) харчується і існує за рахунок іншого (господар). При цьому, паразитизм є формою симбіозу. Симбіотичні відносини зазвичай розглядаються як позитивні партнерські відносини. Наприклад, взаємозв’язок між кораловими поліпами і мікроскопічними водоростями, який має вирішальне значення для формування коралових рифів, приносить користь обом організмам.

Однак, термін симбіоз може застосовуватися до будь-яких постійних стосунків між організмами. У разі паразитизму, паразит завжди отримує вигоду, в той час як власникові заподіюється шкода. Це визначення паразитизму, можливо, є однією з причин, чому історія паразитів залишається відносно невідомою.

Більша частина нашого розуміння еволюції життя відбувається із викопних літописів. І хоча скам’янілості надають численні свідоцтва еволюційних і екологічних змін, свідоцтва прямої взаємодії між викопними організмами зберігаються з меншою ймовірністю.

Часто важко продемонструвати, що підозрюваний викопний паразит дійсно експлуатував господаря. Крім того, багато паразитів, які живуть всередині господаря, включаючи бактерії і віруси, навряд чи мають шанси перетворитися на скам’янілість, так як розкладаються дуже швидко, щоб їх можна було зберегти. Попри це, приклади викопних паразитів все ж є.

Вчені з Північно-західного університету в місті Сіань (Китай) досліджували прекрасно збережені скам’янілості віком 515 мільйонів років з південного Китаю, що відносяться до організмів, званих брахіоподами (Neobolus wulongqingensis).

Брахіоподи або плечоногі — це морські безхребетні, що нагадують молюсків, які, втім, можуть сильно розрізнятися між собою по зовнішності. Сьогодні цей тип тварин дуже рідкісний, але був широко поширений у давнину.

Дослідження показало, що трубки, які покривають поверхню викопних раковин брахіопод, колись були зайняті паразитичними черв’яками. Вченим вдалося визначити їх явний негативний вплив на господаря, так як брахіоподи без паразитів ставали більшими, ніж ті, у кого вони були.

Хоча ці паразити напевно були хробаками, дослідники не знають, до якого типу вони належали. Відомо тільки, що черв’як був прикріплений до господаря все своє життя. Виходячи з орієнтації трубок, зрозуміло, що черв’яки були клептопаразитами, тобто крали їжу у господаря до того, як він міг її проковтнути.

Вік цих нещодавно відкритих викопних паразитів співпадає з так званим кембрійським вибухом. Ця подія почалася приблизно 540 мільйонів років тому під час кембрійського періоду. Це був час швидких еволюційних змін, що включає в себе першу появу тварин з очима, органами і кінцівками.

Ці зміни вплинули на те, як організми взаємодіють один з одним. Наприклад, вважається, що саме в цей час з’явилося активне хижацтво. Нове відкриття вказує, що паразитизм, можливо, є ще однією важливою біологічною взаємодією, яка виникла під час цієї найважливішої події.

Визначення того, коли паразити могли з’явитися вперше, є першим кроком в розумінні їх впливу на історію життя. Залишається ще багато питань, і, можливо, найбільш важливий з них — як саме виник перший паразитизм.

Деякі сучасні паразити експлуатують багато господарів упродовж всього свого життя. І багато паразитів, що існують усередині господаря, здатні вижити без господаря, принаймні, якусь частину часу. Це свідчить про те, що першим паразитам, можливо, не треба було покладатися на одного господаря для виживання.

Паразитизм міг привести до серйозних змін в еволюції. Наприклад, виникнення статевого розмноження було пов’язано з необхідністю розвитку організмом-господарем більшої стійкості до паразитів.

Однак, ми досі не знаємо, якими були звичайні паразити в минулому або які інновації в історії життя відбувалися через біологічний тиск, що чиниться паразитами. Через це питання про те, чи є паразитизм причиною серйозних еволюційних змін, залишається відкритим.

Джерело: UkrMedia

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net