Світ

У країн G20 просять $5 млрд на COVID-вакцину для бідних країн

Розвинені країни повинні використовувати свої можливості, щоб зібрати необхідні гроші на забезпечення COVID-вакцинами бідні країни. До цього лідерів G20 закликала голова правління альянсу GAVI Нгозі Оконджо-Івеала в суботу, 21 листопада.

«Вірус перемагає. Тільки завдяки адекватному фінансуванню глобальної стратегії виходу, наприклад ACT Accelerator і його механізм COVAX, можна відновити економічну життєздатність і запобігти катастрофі в найбідніших країнах», — сказала Оконджо-Івеала.

На цей момент COVAX займається забезпеченням 2 млрд доз вакцин до кінця 2021 року. У GAVI впевнені, що попит на вакцини буде дуже великий, що робить завдання справедливого їхнього розподілу ще актуальнішим, адже «до того часу, поки не будуть захищені всі, ніхто не буде в безпеці».

«Зобов’язання лідерів G20 інвестувати 4,6 мільярда доларів для заповнення негайного дефіциту фінансування ACT Accelerator, взяті в березні 2020 року, врятує життя людей, створить основу для масових закупівель і доставки тестів, методів лікування і вакцин — в усьому світу», — додала Оконджо -Івеала.

При цьому загальне зобов’язання щодо мобілізації 24 мільярдів доларів, необхідних у 2021 році, на кошти проти COVID-19, створить міцну основу для завершення активної фази пандемії.

Зазначимо, що альянс GAVI (раніше Глобальний альянс за вакцини та імунізацію) — це глобальне партнерство в галузі охорони здоров’я державного і приватного секторів, яке займається «імунізацією для всіх».