Здоров’я

У лікуванні коронавірусу може допомогти переливання крові

Досліди на сирійських золотистих хом’яках підтвердили, що переливання сироватки крові від тих, хто перехворів на коронавірус, знижує вірусне навантаження у хворих.

Вчені з Університету Гонконгу припустили, що в боротьбі з новим коронавірусом може допомогти переливання сироватки крові, що містить вірусні антитіла від вже людей, які перехворіли. Як повідомила 1 квітня газета South China Morning Post, це підтвердили експерименти на хом’яках.

Зазначається, що мікробіологи провели досліди на сирійських золотистих хом’яках з урахуванням схожості структури їхнього білка ACE2 з людським.

Саме цей білок вважається рецептором для проникнення коронавірусу в клітину.

У перший тиждень з моменту зараження у тварин спостерігалися досить важкі симптоми, пов’язані з ураженням легень, трахеї, імунної системи, кишечника. Однак через тиждень деякі гризуни почали поступово одужувати, у них відновлювалася вага, а в крові виробилися антитіла.

Вчені використовували сироватку їхньої крові для переливання здоровому хом’яку, а потім інфікували його коронавірусом.

Виявилося, що в цьому випадку вірусне навантаження в організмі гризуна було в десять разів нижчим.

«Якщо ми зробимо те ж саме з людьми, ввівши плазму крові видужалих пацієнтів через вену, це може дійсно допомогти їм відновитися, знизивши вірусне навантаження», — заявив провідний дослідник професор Юен Квок-юн

Зараз його команда очікує схвалення з боку медичного комітету з етики, щоб мати можливість провести відповідні дослідження на людях.

Під час експериментів також вперше з’ясувалося, що інфіковані хом’яки здатні заражати здорових коронавірусом, перебуваючи з ними в одній клітці.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net