Аналітика

У Мінфіні розповіли, що стримує торгівлю з ЄС

Торгівля України з Євросоюзом не росте через нестачу дозволів на міжнародні автомобільні перевезення, заявляють у Міністерстві фінансів.

«Автомобільні перевезення є основним засобом перевезення вантажів між Україною та країнами Європейського Союзу, тому проблеми за міжнародними дозволами, в тому числі їхній дефіцит, по суті, стримують торгівлю між Україною та ЄС», — заявив заступник міністра фінансів Олександр Кава.

Через це Україна втрачає економічну перевагу на ринку, відзначають у Мінфіні.

Як повідомляється, розроблено найбільш ефективний механізм, який дозволить забезпечити повний контроль за видачею та обліком дозволів на міжнародні автоперевезення.

«Запропонований механізм у сфері міжнародних автомобільних перевезень буде повністю автоматизованим, що дозволить звести до мінімуму можливі ризики порушень як представниками служб, так і перевізниками. У той же час буде налагоджено постійний обмін інформацією між Митною службою та Укртрансбезпекою. Мінфін зацікавлений, щоб оновлена система видачі дозволів на міжнародні перевезення в наступному, 2021 році запрацювала якнайшвидше», — зазначив Кава.

Раніше в Мінекономіки констатували, що в поточному році торгівля з ЄС впала найбільше, тоді як країну «рятує» Азія.

У цілому, з січня по листопад 2020 року Україна експортувала товарів на $44,3 млрд, або на 3,5% менше, ніж за аналогічний період минулого, а імпортувала — на $48,4 млрд, або на 10,8%, менше.